Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa

Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa

Pastele de dinti industriale, pe care le gasim in comert, sunt excelente, dar contin multe substante chimice nerecomandabile. Ce este de facut in acest caz? Putem incerca sa folosim o pasta de dinti bio sau sa ne-o preparamsinguri acasa.

Argila curata, dezodorizeaza, remineralizeaza si dezinfecteaza, asadar este perfect adaptata acestei intrebuintari. Totusi, auzim de multe ori ca ar zgaria dintii si ar irita gingiile. De fapt, totul depinde de rezistenta smaltului dentar si de sensibilitatea gingivala a fiecaruia dintre noi, precum si de finetea argilei. Pentru siguranta, nu folositi acest tip de pasta decat de 2 sau 3 ori pe saptamana, evitand sa periati agresiv gingiile.

Cumparati intotdeauna o argila ultraventilata sau micronizata. Aceasta calitate garanteaza graunte microscopice, al caror efect de zgariere a dintilor este aproape nul. Verde sau alba, conteaza mai mult finetea pudrei decat culoarea argilei.
Pasta de dinti cu efect racoritor

Amestecati 1 lingura de argila cu 1 lingura de hidrolat (apa florala) de menta si cate 1 picatura de uleiuri esentiale de menta si de lamaie (dezinfectante si racoritoare). Uleiul de menta contine numeroase minerale si substante nutritive, inclusiv fier, mangan, magneziu, calciu, acid folic, potasiu si cupru. Veti putea adauga, eventual, putin ulei de masline pentru a face amestecul mai gras. Turnati totul intr-un recipient inchis cu un capac si folositi compozitia ca pe o pasta normala. Cum aceasta pasta de dinti nu contine conservant, nu preparati cantitati pre mai, fiindca expira repede.

Pasta de dinti pentru gingii sensibile

Amestecati 1 lingurp de argila, 1 lingura de hidrolat de salvie, cate 1 picatura de uleiuri esentiale de iarba Sfantului Ioan sau serlai (tonic circulator) si de arbore de ceai (anti-infections si cicatrizant) cu putin ulei de galbenele, cu efect calmant si anti-inflamator.

Pasta de dinti cu argila

Amestecati intr-un bol 1 lingurita de bicarbonat, 1 lingurita de argila verde sau pudra alba, 1 picatura de ulei esential de cuisoare (calmant si antiseptic). Adaugati putina apa plata sau distilata pana obtineti consistenta unei paste pe care o veti pastra apoi intr-un recipient ermetic inchis, de preferinta din sticla. Argila are propietati bactericide si remineralizante si este usor abraziva. Trebuie sa stiti ca nici bicarbonatul, nici argila nu vor albi dintii galbeni prin natura lor. Acestea curata prin erodare urmele si petele si combat placa dentara bacteriana (tartrul), o posibila cauza a ingalbenirii dintilor.
Pasta de dinti impotriva petelor

Amestecati 1 ligura de argila, 1 lingura de apa florala de rozmarin, 1 lingurita de bicarbonat de sodiu (cumparat din farmacie), cate 1 picatura de uleiuri esentiale de lamaie si de menta si putin ulei de masline. Particulele de bicarbonat sunt mai mari decat cele ale argilei ultraventilate, ceea ce le da o putere usor abraziva, foarte utila pentru curatarea petelor si eliminarea tartrului. Bicarbonatul nu va albi insa un smalt dentar colorat sau ingalbenit. Nu folositi aceasta pasta decat de 2 ori pe saptamana.
Ulei de masline pentru dinti albi

Frecati-va usor gingiile cu varful degetelor inmuiate in ulei de masline, apoi lasati sa actioneze cateva minute inainte de a clati.

Apa oxigenta si bicarbonat
Acest amestec este recomandat pentru albirea dintilor (1 parte apa oxigenta10% pentru 1 parte apa si 1 parte de bicarbonat), dar este mai degraba un tratament indicat in caz de gingivita si parodontoza. Actiunea celor doua produse este conjugata pentru neutralizarea bacteriilor responsabile de infectii. Aceasta solutie este eficienta, dar se poate dovedi extrem de iritanta. Consultati stomatologul inainte de a o folosi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *