Cum scapi de toxinelele din casa care afecteaza sanatatea copiilor

Experti canadieni in sanatate si mediu au dat publicitatii, joi, o lista cu cele mai bune solutii de a reduce primele cinci surse de toxine asociate cu riscul asupra sanatatii copiilor.

Experti: Parintii ar trebui sa elimine toxinele asociate cu riscul asupra sanatatii copiilor / FOTO: visualphotos.com

Cum scapi de toxinelele din casa care afecteaza sanatatea copiilor

„Tinerii parinti au nevoie de sfaturi practice pentru a-i ajuta sa protejeze cu succes sanatatea copiilor lor, sa evite problemele ulterioare cu invatatul sau cu capacitatea de concentrare, astmul, cancerul si chiar anumite afectiuni ale creierului, riscuri pe care cercetatorii le-au asociat cu prezenta anumitor chimicale intalnite in si in jurul casei“, a declarat, joi, Erica Phipps, director al Canadian Partnership for Children’s Health and Environment (CPCHE), informeaza dcnews.ro.

1. Curata praful cat mai des. Una dintre sursele principale de expunere a copiilor la substante toxice, praful din casa poate fi tinut la distanta aspirand cel putin o data pe saptamana, sau folosind un mod umed. In plus, daca pantofii sunt descaltati la intrare, se poate reduce semnificativ cantitatea de praf si de potentiale substante chimice periculoase aduse in casa.

2. Curata folosind substante non-toxice. Specialistii CPCHE recomanda trecerea la substante de curatat simple, non-toxice. Praful de copt poate fi folosit pentru curatarea chiuvetei si a tevilor, in timp de otetul amestecat cu apa curata bine aproape orice suprafata, inclusiv ferestrele si podelele.

3. Renoveaza in mod corect. Toate zonele aflate in renovare ar trebui sigilate de restul casei prin plase de plastic si banda adeziva, iar incalzirea si aerizirea ar trebui izolate. Cei care dorect sa redecoreze o camera sunt sfatuiti sa aleaga vopseluri, finisaje si adezivi non-toxici, etichetate „VOC-free”, „zero-VOC” sau „low-VoC”.

4. Alegeti cu atentie materialele plastice folosite. CPCHE sfatuieste ca nicodata sa nu fie introduse in cuptorul cu microunde recipiente din plastic sau invelite in plastic, deoarece chimicare daunatoare se pot infiltra din plastic in mancare sau bauturi. Mancarea ar trebui pastrata in recipiente din sticla sau ceramica, iar fructele proaspete si mancarea congelata ar trbui consumate cat mai rapid, pentru a reduce expunerea la Bisphenol-A (BPA), o substanta folosita la fabricarea cutiilor pentru alimente si bauturi.

5. Minimizati cantitatea de mercur. Mercurul, un metal extrem de toxic pentru creier, este intalnit in anumite feluri de peste si de crustacee, inclusiv in ton. Expertii CPCHE recomanda alegerea sortimentelor de peste cu un continut scazut de mercur, cum ar fi macroul din Atlantic, hering, pastrav sau somon intreg ori la conserva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *