Cum se pupa stiuca-n bot?

O fi mai buna prajita sau la gratar? Ciorba sau saramura? Campionii pescuitului sportiv spun ca cea mai buna e pupata-n bot si lasata-n jos, la vale, inapoi pe Dunare. Ea, stiuca, e de aceeasi parere.
stiuca
Pestele rapitor din Delta Dunarii e mult prea pretios ca sa fie prins o singura data, spune Asociatia „Salvati Dunarea si Delta”, care-a pus la cale o campanie de promovare a pescuitului sportiv, ca alternativa la cel fara discernamant, practicat acum. Ecoturismul poate salva ce-a mai ramas din Delta atat rezervatia, cat si populatia. Cu putin interes din partea autoritatilor si cu eforturi sustinute financiar, pescarii locului, nascuti si crescuti cu dictonul „traim si noi cat are balta peste”, s-ar putea reorienta profesional, trecand de la pescuitul cu tona, pentru cherhanagii, la cel cu plasa, pentru familiile lor si pentru vanzarea catre pensiunile din zona, explica reprezentantii Asociatiei. Proiectul propus presupune atat stoparea pescuitului industrial, cat si a agriculturii neecologice in aria protejata, astfel incat sa se poata face cu adevarat ecoturism.

MAMA TA ESTE O CURVA? Asociatia a lansat si o campanie de ecologizare si responsabilizare a cetateanului nascut marlan, sustinuta prin mesaje usor recognoscibile de catre toti baietasii de cartier tentati sa-si lase-n apele Deltei diverse obiecte de care nu mai au nevoie. „Cine arunca gunoaie-n Delta, mama lui e curva!” – decreteaza Asociatia „Salvati Dunarea si Delta”, trecand astfel peste multe etape ale unui discurs persuasiv. Pe acelasi principiu sunt salutati si braconierii amatori veniti in Delta sa se-ntreaca-n pescuit de puiet de stiuca. Ei afla ca un sac de marlite reprezinta trofeul marlanilor si poate-asa renunta la initiativa. Dupa primul soc al mesajelor, ar putea sa ceara niste lectii de pescuit sportiv de la profesionistii care s-au intrecut la Holbina, ieri si astazi, la prins si pupat de stiuca-n bot.

CU PESTE, DAR FARA PESTE.
Premiile lor, in valoare totala de 8500 de euro, vor fi oferite maine, 24 mai, chiar de catre castigatori, comunitatilor locale, acesta fiind unul dintre scopurile primei editii de „Stuffish”, eveniment organizat in aceste zile la Holbina de catre Asociatia „Salvati Dunarea si Delta”. Astfel li se va dovei oamenilor ca balta poate avea mai mult peste daca nu este prins o singura data, iar banii pot fi castigati mai usor din placerile sportive pe care Delta le ofera oamenilor. Nu sunt excluse nici placerile culinare, daca nu necesita pescuitul in cantitati industriale sau braconajul. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi a declarat astazi ca pregateste un proiect de amploare pentru interzicerea pescuitului industrial si a agriculturii neecologice in rezervatia Delta Dunaii. Si in cadrul ministerului se cauta solutii pentru salvarea Deltei, atat pentru natura, cat si pentru oameni.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *