Cum sunt ciopartite parcurile din Bucuresti de retrocedari si constructii. Capitala risca sa piarda pana la 10% din marile parcuri

Cum sunt ciopartite parcurile din Bucuresti de retrocedari si constructii. Capitala risca sa piarda pana la 10% din marile parcuri
Cum sunt ciopartite parcurile din Bucuresti de retrocedari si constructii. Capitala risca sa piarda pana la 10% din marile parcuri

Circa 30 de hectare din marile parcuri bucurestene risca sa fie distruse ca spatii verzi si construite daca autoritatile nu vor lua masuri urgente. Este vorba de bucati din parcurile Tineretului, Titan, Circului, Plumbuita si Verdi care au fost retrocedate. Acestora li se adauga alte zeci de hectare pentru care exista cereri de retrocedare sau litigii in curs: 7 hectare din parcul Herastrau si mai multe bucati din parcurile Bazilescu si Floreasca. Solutia pentru salvarea acestor spatii verzi ar fi rascumpararea sau exproprierea, insa nici Primaria Capitalei, nici primariile de sector si nici Parlamentul Romaniei nu si-au manifestat nicio intentie in acest sens. Asta in conditiile in care primariile din Bucuresti cheltuiesc sute de milioane de lei anual pentru plantarea de pansele si „intretinerea spatiilor verzi”.

Parcurile din Bucuresti unde au fost retrocedate terenuri. Harta realizata de Victor Cozmei

In 2014, Parlamentul a adoptat Legea 135/2014, publicata in Monitorul Oficial in octombrie 2014, care spune ca Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor se modifica astfel:

„Terenurile inscrise in cartea funciara ca fiind in categoria curti-constructii, terenuri ce se afla in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spatii verzi, in sensul legii, decat dupa indeplinirea procedurii de expropriere conform legislatiei in domeniu”.

In aceste conditii, practic municipalitatea nu va mai putea intabula ca spatii verzi terenurile proprietate privata, inclusiv cele peste 30 de ha de parcuri.

Apoi, de curand Primaria Capitalei a scos de pe site Registrul spatiilor verzi (asa zisul Cadastru Verde), pentru a fi actualizat, in sensul scoaterii de acolo a terenurilor verzi proprietate privata, aceasta masura fiind impusa printr-un Ordin al Ministerului Dezvoltarii dat in 2010.

„Primaria Capitalei prin Directia de Mediu isi propune actualizarea registrului spatiilor verzi al Municipiului Bucuresti” care printre obiectivele generale are completarea acestuia conform prevederilor Ordinului nr. 1466/2010 – anexa 3. Acest Ordin ne cere si situatia juridica a terenurilor, astfel ca vom scoate din Registru terenurile retrocedate pe spatiile verzi. Procedura de achizitie publica privind realizarea Cadastrului verde al municipiului Bucuresti a fost demarata in anul 2007, inainte de aparitia Ordinului 1466/2010 privind aprobarea normelor tehnice pentru elaborarea Registrului local al spatiilor verzi, astfel ca noi nu am putut trece asta de la inceput. Mentionam ca in conformitate cu art. 3 din legea nr. 24/2007, au fost inventariate si introduse in Registrul Spatiilor verzi toate tipurile de spatii verzi apartinand domeniului public si privat al Municipiului Bucuresti.

Referitor la scoaterea de pe site-ul PMB a Registrului spatiilor verzi, va comunicam ca se are in vedere operarea modificarilor survenite, conform cerintelor legale.Totodata, Registrul Spatiilor Verzi al Municipiului Bucuresti va fi corelat cu prevederile planurilor urbanistice generale si ale regulamentelor de urbanism intocmite conform Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, cu modificarile si completarile ulterioare”, se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

In plus, reprezentantii municipalitatii spun ca Registrul spatiilor verzi nu are nicio valoare juridica in sensul protectiei spatiilor verzi, reprezentand strict un inventar al arborilor de pe domeniul public. Asta in conditiile in care Primaria Capitalei a platit pentru Registrul spatiilor verzi 9.332.898 lei, iar la inceput documentul a fost anuntat drept un salvator al spatiilor verzi. Reamintim ca zeci de hectare de spatii verzi, in special cele aflate intre blocuri, au fost defrisate in ultimii ani deoarece nu erau trecute in niciun document oficial ca spatii verzi. De la aparitia Regisrului Spatiilor verzi o parte dintre primariile de sector se foloseau de acest document mentionand ca anumite terenuri sunt neconstruibile pe motiv ca figureaza ca spatii verzi in Registrul Spatiilor Verzi.

„Realizarea Cadastrului Verde este un pas inainte care opreste defrisarea Bucurestiului. E un inceput bun si o sa fie si mai bun cand se va lucra pe el”, spunea primarul Sorin Oprescu in 2011, la lansarea Registrului Spatiilor verzi.

Ce parcuri a pierdut Bucurestiul in ultimii ani

Primaria Capitalei a pierdut la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) procesul impotriva mostenitorilor care au revendicat terenul de circa 4 hectare din Parcul Plumbuita (cu o suprafata totala de circa 80 ha), decizia pronuntata anul trecut fiind definitiva si irevocabila. Terenul a fost revendicat de familia Barbulescu, care se judeca din 1999 pentru el cu Primaria Capitalei si Primaria sectorului 2.

Din Parcul Titan au fost retrocedate 12 hectare din cele circa 85 ha ale parcului, Parcul Verdi in suprafata de 5,6 hectare a fost retrocedat in totalitate, din Parcul Tineretului au fost retrocedate aproape 7 hectare din cele 200 ha, din Parcul Circului cu o suprafata de 26 ha – aproape un hectar, iar in parcurile Bazilescu si Floreasca sunt solicitari de retrocedare in curs de solutionare.

Citeste mai departe pe hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *