Curatarea tarii de gunoaie incepe la Cluj

Prima faza presupune determinarea mormanelor de deseuri din arealele naturale cu ajutorul GPS-ului. Saptamana viitoare incepe la Cluj identificarea gunoaielor de pe teritoriul tarii de catre voluntarii Let’s Do It, Romania!, cea mai mare initiativa de curatare a Romaniei de gunoaie.actiunea de curatenie

Zeci de ONG-uri, autoritati si ministere demareaza un proiect-gigant, prin care-si propun curatarea zonelor naturale ale tarii de gunoaie. Desfasurat la nivel national, proiectul Let’s Do It, Romania! este impartit pe judete, echipele fiind formate de voluntari. Potrivit organizatorilor, oricine se poate inscrie. Cei dornici sa ia parte la proiect se pot inscrie aici. Ideea a pornit in Estonia in 2008. Acolo, peste 50.000 de voluntari au strans circa zece mii de tone de deseuri intr-o singura zi!

Prima parte a actiunii, care presupune cartarea, demareaza la Cluj si va avea loc in weekend-ul 20-21 martie. „Exista 130 de voluntari inscrisi pentru Cluj in acest moment. Primul judet ales pentru aceasta activitate este Clujul deoarece este judetul cu cel mai mare numar de voluntari inscrisi”, ne-a spus Anca Banita, responsabila cu comunicarea in cadrul proiectului.

Gunoaiele, urmarite cu GPS-ul

Cartarea presupune determinarea mormanelor de deseuri din arealele naturale cu ajutorul GPS-ului, informatiile fiind ulterior incarcate intr-un soft special, rezultatul final al acestei actiuni fiind o harta a deseurilor din Romania. Pe baza acestei harti va fi solicitat sprijinul concret al autoritatilor, companiilor private si al publicului implicate in proiect.

„Procesul se desfasoara astfel: voluntarii sunt organizati in echipe de cate doua persoane si se deplaseaza cu masinile proprii dotate cu GPS, determina cu ajutorul unei harti coordonatele mormanelor de gunoi, noteaza pe formular caracteristicile deseurilor (tipul acestora, stare, nivel de degradare), toate aceste informatii fiind incarcate ulterior in soft”, ne-a explicat Anca Banita. Potrivit acesteia, cartarea va tine pana pe 30 iunie. Abia dupa identificarea tuturor deseurilor se va trece la colectarea acestora.

Mormanele de gunoi pe care voluntarii le vor identifica si curata in cadrul acestei campanii sunt gunoaiele aruncate de catre cetateni in arealele naturale. „In mormanele de gunoi nu se includ zonele in care au fost transportate deseuri cu utilaje si depozitate sistematic, respectiv gropile de gunoi ilegale. Arealele naturale curatate pot fi atat pe uscat, cat si pe apa”, a precizat Banita.

Responsabilul Let’s Do It, Romania! ne-a spus ca s-a inceput deja contactarea autoritatilor centrale si locale.

Proiectul desfasurat in Romania, cel mai mare din Europa

Proiectul Let’s Do It, Romania! a fost initiat in Estonia in anul 2008 si implementat ulterior cu succes de Letonia si Lituania, in 2009. In Estonia au fost stranse peste zece mii de tone de deseuri intr-o singura zi, cu ajutorul a 50.000 de voluntari. In prezent, acesta a fost preluat de Portugalia, Slovenia si Romania. Tara noastra e cea mai mare care s-a inscris in proiect. In Romania, actiunea a fost initiata de EcoAssist.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *