Curcuma, un ingredient al sosului curry, poate preveni cirozele

Curcuma, utilizata de mult timp ca un tratament antiinflamatoriu eficient in medicina alternativa indiana, ar putea fi folosit si in tratarea bolilor biliare, care conduc adeseori la ciroza hepatica, potrivit unui studiu realizat de cercetatori europeni si americani.Curcuma

Acest condiment, folosit in mai multe tari din Asia, este unul dintre ingredientele sosului curry, un amestec de mirodenii care a contribuit semnificativ la renumele gastronomiei indiene.

Condimentul mai este cunoscut si sub denumirea de „sofranul indian”.

Curcuma (turmenicul) este extras din radacina plantei Curcuma longa, care face parte din aceeasi familie cu ghimbirul, si poate fi gasita in stare salbatica in muntii Himalaya.

Printre multiplele virtuti atribuite curcumei – sau curcuminului – se numara, potrivit unor studii anterioare, calitatile ei antiinflamatorii si antioxidante, care o fac un aliat impotriva mai multor maladii.

O echipa de medici austrieci si texani a dorit sa afle daca aceste virtuti antiinflamatorii se aplica si in cazul maladiilor cailor biliare, a caror obstructionare determina o crestere a riscului de ciroza si pentru care singura solutie este recurgerea la un transplant hepatic.

Cercetatorii au modificat genetic cativa soareci pentru ca ficatul acestora sa sufere o inflamatie cronica. Un grup de soareci a primit curcuma timp de opt saptamani, iar celalalt grup a beneficiat de un regim alimentar normal.

Curcuma, intervenind asupra procesului inflamator, „a redus intr-un mod semnificativ” procesul de distrugere a celulelor hepatice, dar si incidenta blocajelor canalului biliar, actionand asupra inflamatiilor de la nivelul colangiolitelor – celulele care captusesc tubul biliar.

Studiul, coordonat de Michael Trauner, profesor de medicina interna la Universitatea din Graz (Austria), a fost publicat in Gut, una dintre revistele medicale tiparite de British Medical Association (BMA).

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *