Curentii marini si incalzirea climei

Curentii marini si incalzirea climei
Curentii marini si incalzirea climei

Dupa o incalzire rapida la sfarsitul secolului al XX-lea, ca urmare a acumularii gazelor cu efect de sera, temperatura terestra nu s-a mai schimbat de atunci, fenomenul datorandu-se curentilor marini din Oceanul Atlantic, se arata intr-un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea Washington din Seattle, citat vineri de AFP, transmite Agerpres (22 august).

Au fost emise mai multe teorii pentru a explica acest aparent paradox scos in evidenta de climato-sceptici pentru a pune la indoiala incalzirea climei. Printre aceste ipoteze, cercetatorii au enumerat efectele poluarii, care ecraneaza razele soarelui, o revitalizare a activitatii vulcanice si chiar petele solare. Potrivit studiului, caldura nu ramane la suprafata Oceanului Atlantic, ci coboara in adancuri, transportata de ciclul natural al curentilor.

‘Multe studii realizate anterior s-au concentrat pe datele de la suprafata Pamantului. Noi ne-am concentrat pe observatii din adancurile oceanelor’, afirma Ka-Kit Tung, principalul autor al cercetarii. Studiul arata ca un curent, care se deplaseaza incet in Atlantic si care transporta caldura intre cei doi poli, si-a marit viteza la inceputul acestui secol, trimitand caldura absorbita de apele de suprafata la 1.500 m adancime.

‘Aceasta descoperire este o surpriza fiindca teoria curentilor, care imping caldura in adancul oceanului, indica Pacificul ca sursa principala a lipsei de caldura’, adauga cercetatorul. ‘Exista curenti marini ciclici determinati de salinitatea apei care pot stoca o anumita cantitate de caldura in adancul Atlanticului si in apele oceanice australe’, spune Ka-Kit Tung.

Cand apa de la suprafata oceanului este mai sarata, ajunge sa fie mai grea si coboara in adancuri, ducand cu ea si caldura inmagazinata, explica el. Recentele masuratori efectuate in Atlanticul de Nord indica o salinitate record, iar apele adanci sunt mai calde. Potrivit datelor istorice, acesti curenti se schimba o data la 30 de ani, alternanta ciclurilor determinand ape de suprafata mai calde sau mai reci, in functie de caldura transportata in adancuri.

Potrivit cercetatorilor din Seattle, incalzirea rapida a climei din ultimele trei decenii ale secolului trecut ar putea fi pusa in proportie de 50% pe seama gazelor cu efect de sera, iar restul pe seama acestor curenti atlantici, care au pastrat caldura in apele de suprafata.

Studiul, realizat de Universitatea Washington din Seattle (nord-vestul Statelor Unite), a fost publicat in revista Science.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *