Cursuri pentru bucătari fără deșeuri

Ce poți face cu niște coji de dovlecel, cu tulpinile de spanac sau cu bucăți de pâine învechită? O află studenții unui centru educațional din Turcia, care își învață bucătarii să gătească folosind surplusul rămas de la alte mese sau chiar părți de alimente considerate în mod normal inutilizabile.

Acum doi ani, Prima Doamnă a Turciei,  Emine Erdoğan, făcea un apel pentru reducerea cantității de deșeuri, prin lansarea unui program Zero Waste la nivel național. Îndemnul a ajuns și la Centrul  turc de educație publică Çankaya (ÇAHEM), care a inclus în programa culinară elemente privind risipa alimentară și evitarea acesteia.

Pe lângă programa tradițională, cursanții învață să pregătească rețete precum coji de dovlecel rumenite, mâncărică de tulpini de spanac, supă din pilaf sau desert din resturi vechi de pâine. Astfel, află cum pot valorifica ingrediente pe care alții le consideră deșeuri, reducând totodată bugetul alocat alimentelor. Nu în ultimul rând, conștientizează că pot reduce impactul industriei alimentare asupra mediului.

Informațiile despre risipă sunt grupate în patru module: „Conștientizarea risipei”, „Din câmp pe farfurie”, „Implicațiile climatice ale producției de hrană” și „Conștientizarea avantajelor asupra sănătății în consumul sustenabil de hrană fără afectarea Pământului”. Pe lângă partea practică, participanții au la dispoziție o serie de cărți suport: „Rețete pentru prevenirea risipei” și „Metode de a conserva legumele și fructele”.

Până acum, peste 25.000 de studenți au aflat cum să valorifice surplusul alimentar. Inițiativa susținută de Președinția turcă mai are ca scop impulsionarea reciclării, educarea publicului cu privire la sortarea corectă a deșeurilor biodegradabile și promovarea utilizării compostului obținut din resturi alimentare în agricultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *