Daca e embargo in presa romana, presa straina scrie de Rosia Montana

Daca e embargo in presa romana, presa straina scrie de Rosia Montana

Am ajuns in situatia absurda, sa nu zicem kafkiana, incat oamenii din afara Romaniei sunt mai informati despre situatia proiectului Rosia Montana decat romanii, care vad doar publicitate (care lauda RMGC) ruland insistent pe micile ecrane, zi si noapte.

Protestul de marti din fata Ministerului Culturii a fost in mare parte ignorat de presa romaneasca, chiar daca au participat cativa fortoreporteri si cameramani la evenimentul respectiv. Sustinatorii proiectului canadian – fie ei pe net, pe strada, in redactii si in alte parti – nu au ezitat sa taxeze putinele publicatii care au dat cate o stire. Singurele organizatii de mass-media care au spart ciudatul „embargo” erau agentii de presa internationale, care au relatat pe larg protestul impotriva ministrului Culturii, iar joi au revenit cu o alta stire despre scrisoarea de protest impotriva controversatului proiect minier din inima Muntilor Apuseni. Stirile au fost publicate pe „Forbes”, Yahoo!, Google News, Philppine Star, Boston Globe si in ziarele canadiene. Mai putin in Romania.
Mai mult, ziaristii straini au ramas nedumeriti intrebandu-se de ce colegii lor romani nu sunt in stare sa redacteze macar o scurta stire, chiar un text sec, despre proteste si controversa care inconjoara proiectul minier canadian.

Chiar politicienii care sunt la putere recunosc ca este un subiect sensibil si controversat, si decizia este foarte greu de luat din punct de vedere politic, insa presa romana tace malc, cu mici exceptii. O fi pretul aurului care urca vertiginos adevaratul motiv pentru nerusinatul embargo?
In absenta informatiei pe piata romaneasca, romanii au inceput sa dezbata subiectul pe Facebook si pe bloguri (ca in Libia sau Egipt, unde presa era controlata!). Multi s-au aratat revoltati, nu neaparat de proiectul in sine, ci de „embargoul” din presa. Romania a avut o revolutie in 1989 si s-a nascut o presa libera, cu greselile si lacunele ei. Dar libera. O presa libera inseamna informatie publica, prezentata corect, chiar daca o publicatie are o politica editoriala anume. Tacerea presei romanesti pe acest subiect spinos de importanta istorica si nationala este rusinoasa, ridicola si imatura. Presa da impresia ca a fost cumparata pentru cateva reclame, cativa bulgari de aur si in schimb si-a uitat rostul si rolul ei in societate.

Pentru cei care nu au avut sansa sa citeasca despre protestele impotriva proiectului RMGC, va redam cateva randuri, asa, de amorul artei.

Sute de romani l-au condamnat pe ministrul Culturii Romaniei ca a adus tara cu un pas mai aproape de construirea unei controversate mine de aur intr-o importanta regiune istorica din Ardeal, scriu „Forbes” si Associated Press.
Semnatarii protesteaza ca o parte din Masivul Carnic va fi distrus pentru a construi mina, o zona miniera din vremea romanilor. Intr-o scrisoare adresata ministrului Culturii, Kelemen Hunor, publicata joi, protestatari scriau: „Va consideram responsabil de atentat la istoria si identitatea noastra culturala si nationala… si intelegem sa ne aparam casele si proprietatile pana la ultima suflare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *