Daca incalzirea globala continua, in 2100 vom avea o noua glaciatiune

Specialistii din cadrul Grupului Interguvernamental pentru Evolutia Climatului (GIEC) s-au intalnit la Paris, pe o perioada de patru zile, pentru a publica mult asteptatul raport asupra dovezilor stiintifice legate de incalzirea globala. Acest raport reprezinta o readaptare a celui din 2001 si este recunoscut de 192 statele membre ale Organizatiei Natiunilor Unite.
incalzirea globala
Cotidianul francez „Le Monde” a intrat in posesia unei copii a documentului, din care a prezentat cateva pasaje.

Comitetul Interguvernamental ONU pentru Schimbarea Climei va prezenta acest raport vineri 2, februarie, si se asteapta ca el sa contina dovezi detaliate asupra legaturilor dintre activitatile umane si incalzirea globala.

Referindu-se la informatiile paleoclimaterice, textul anunta o sporire a temperaturii cu circa 3 grade Celsius, pana in 2100, crestere ce poate fi corelata cu modificarile masive ale vremii din perioada glaciatiunilor. Cercetarile indica faptul ca temperaturile medii polare in acea perioada au fost cu aproximativ 3-5 grade Celsius mai ridicate decat cele inregistrate in secolul XX.

„Media nivelului marilor in perioada ultimei glaciatiuni (circa 125 mii de ani in urma) a fost probabil doar cu 4-6 m superioara decat cea din timpul secolul XX-lea, datorata topirii masive a ghetei polare”, se precizeaza in raport.

Cercetarile arata ca nivelului marilor si oceanelor a crescut considerabil in ultimii 13 ani, iar in acelasi timp, suprafata de gheata si de zapada care acopera cele doua emisfere ale Terrei s-au restrans vizibil.

Un pasaj crucial din noul raport indica faptul ca „o schimbare drastica a climei este asteptata daca concentrarile de carbon in atmosfera vor ajunge la 550 ppm (parti pe milion), ceea ce ar provoca o crestere a temperaturii cu aproximativ 3 grade Celsius”.

In studiul publicat in anul 2001, concentrarea de carbon era estimata la doar 480 ppm, in timp ce temperatura era preconizata sa creasca doar cu 1,5 grade.

Incalzirea are foarte putine sanse (mai putin de 10 la suta) de a fi sub 1,5 grade, in schimb „valori substantial mai mari de 4,5 grade nu pot fi excluse”, arata documentul, agravand deci aceasta previziune.

Sursa: www.hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *