Daca polueaza, macar sa plateasca: Primaria Timisoara vrea taxe mari pentru companiile-problema

Daca polueaza, macar sa plateasca: Primaria Timisoara vrea taxe mari pentru companiile-problema
Daca polueaza, macar sa plateasca: Primaria Timisoara vrea taxe mari pentru companiile-problema
Daca polueaza, macar sa plateasca: Primaria Timisoara vrea taxe mari pentru companiile-problema

Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a anuntat, marti, ca municipalitatea ar putea contracta o firma care sa faca masuratori pentru a determina in ce masura produc poluare in oras companiile private. In functie de asta, spune edilul, firmele ar urma sa fie puse la plata. Robu vrea taxe… pe masura poluarii. O astfel de taxa pentru agentii economici care desfasoara activitati cu impact asupra mediului exista si acum, dar ar urma sa fie diferentiata, primarul Timisoarei amenintand cu „taxe uriase”.

Edilul-sef al Timisoarei a solicitat recent Garzii de Mediu, printr-o sesizare oficiala, sa identifice clar poluatorii. Primaul le-a cerut autoritatilor de mediu „sa faca uz de toate prerogativele, cunoasterea si logistica” de care dispun „pentru identificarea neechivoca a poluatorilor”, astfel incat sa li se poata cere sa ia masuri.

Robu afirma ca le va cere companiilor poluatoare sa prezinte si primariei planurile de masuri pe care le propun pentru reducerea impactului asupra mediului, cu termene clare, si avertiza ca activitatea lor pe raza municipiului ar putea fi interzisa daca nu se conformeaza.

Oficialii primariei spun ca nu au primit inca niciun raspuns de la Garda de Mediu, asa ca Robu a venit cu alta idee.

Daca Garda de Mediu nu va fi in masura sa identifice poluatorii cu probe care sa nu fie contestabile – trebuie sa facem distinctie intre ce constatam cu bunul simt si ce inseamna constatarea juridica -, atunci eu sunt dispus sa platim din banii primariei o firma autorizata, certificata sa faca astfel de masuratori, pentru ca nu mai putem sa stam in acest joc in care noi spunem ce simtim cu nasul nostru ca sa zic asa si ceea ce ni se prezinta in fata ca rezultate ale unor masuratori”, a declarat, marti, primarul.

Ce ar urma sa se intample odata ce vor exista si masuratori facute de primarie, sau mai exact platite de administratia orasului? Robu spune ca firmele care polueaza ar urma sa fie puse la plata si ca pot fi trase la raspundere si cele care desfasoara activitati care genereaza un miros deranjant, care „polueaza olfactiv”, cum este cazul Continental, dupa cum afirma edilul.

Noi putem sa intervenim. Am nevoie de masuratori certificate. Sunt niste compusi volatili care pot fi determinati si ei prin masuratori. Dupa, un lucru pe care il vom face, este ca vom aplica, incepand de cand putem, asta inseamna peste 6 luni, taxe foarte mari pentru cei care polueaza, fie si olfactiv. Cu atat mai mari cu cat este mai mare poluarea. Dar vom aplica tot ce ne permite cadrul legal ca sanctiune. Daca vom avea baza legala sa ridicam autorizatiile de functionare vom face si asta. Cata vreme avem baza legala pe mine nu ma intereseaza nimic decat sa aplic legea. Nu suntem colonie, suntem o tara membra a Uniunii Europene si nu avem nicio pretentie speciala. Avem aceleasi pretentii care exista in Franta, in Olanda, in Belgia, oriunde vreti…”, a mai afirmat primarul, precizand ca altminteri vorbim despre companii „foarte serioase” si „foarte respectabile”, care sunt „conduse de oameni de calitate”.

Bineinteles, faptul ca se vor aduna mai multi bani la buget nu-i va incalzi pe timisorenii care reclama deja de ani buni poluarea…

Eu ce pot sa fac? Ce-mi permite legea. Vom percepe aceste taxe, dar in plus vom cere sa dispara orice poluare (…) Am spus ca am nevoie de o documentatie incontestabila, care sa reziste si in instanta. Eu pot sa cer relocarea unei companii. Eu voi face tot ce imi permite legea”, a concluzionat Robu.

La Timisoara a fost instituita, din 2014, o asa-numita taxa de poluare, de 500 de lei pe an, pentru societatile care desfasoara activitati cu impact asupra mediului inconjurator, pentru agentii economici care desfasoara activitati supuse procedurii de emitere a autorizatiei de mediu.

Acum este acea taxa de 500 de lei, dar sunt unii care polueaza mai mult, care au un impact mai mare asupra mediului si am avut o discutie ca ar trebui sa fie diferentiata. Trebuie facut un studiu inainte, trebuie fundamentat totul, trebuie stabilite niste criterii. Nu exista o valoare maxima stabilita. La Galati, de exemplu, Combinatul Siderurgic plateste 7 milioane de lei. Consiliul local stabileste taxa pe principiul cine polueaza plateste. Poate fi diferentiata in functie de cat se polueaza”, sustine seful Directiei Fiscale Timisoara, Adrian Bodo.

Oricum, impozitele si taxele locale pentru anul 2015 au fost deja aprobate in consiliul local, in luna mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *