Daciana Sarbu ii cere lui Barosso sa interzica Rosia Montana
Daciana Sarbu ii cere lui Barosso sa interzica Rosia Montana

Europarlamentarul PSD, Daciana Sarbu, cere intr-o scrisoare deschisa adresata premierului polonez, Donald Tusk, dar si presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sa interzica cianurile in minerit, conform NewsIn.

„Vreau sa va reamintesc o prioritate prea mult timp amanata din partea Uniunii Europene, si anume interzicerea utilizarii tehnologiilor bazate pe cianuri in minerit.

Asta pentru ca ne aflam la momentul la care noua presedintie a UE isi stabileste si expune prioritatile pentru urmatoarele 6 luni.

In mai 2010, Parlamentul European a votat in favoarea unei propuneri de rezolutie (la care am contribuit drept coautor din partea Grupului Socialist) privind interzicerea tehnologiilor bazate pe cianuri in exploatarile miniere.

Rezultatul votului a fost un ferm semnal pozitiv in favoarea acestei masuri. (…) Semnificatia acestui vot este deci foarte clara: majoritatea europenilor doreste renuntarea la cianuri”, scrie Daciana Sarbu.

Europarlamentarul PSD aminteste faptul ca din partea Comisiei Europene nu a existat vreo initiativa pentru implementarea rezolutiei.

„Din pacate insa, a trecut mai bine de un an de la acel vot si Comisia nu a facut nicio propunere legislativa care sa respecte si sa reflecte vointa populara”, mai spune Sarbu.

„In Romania, la Rosia Montana, o companie se straduieste sa deschida o noua exploatare cu cianuri, nu departe de Baia Mare, scena catastrofei generate de cianuri in 2000, cand a avut loc cel mai grav accident ecologic de dupa Cernobal.

Este o asezare veche de 2000 de ani, considerata astazi un potential UNESCO World Heritage Site.

Daca proiectul urmarit de investitori devine realitate, asezarea s-ar transforma in cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa – adica intr-un desert urias, sacrificat in numele unor interese economice private”, mai sustine Daciana Sarbu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here