Daciana Sarbu, preocupata de explozia de la Cernobil si viitorul industriei nucleare

Daciana Sarbu, preocupata de explozia de la Cernobil si viitorul industriei nucleare

Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, a declarat, intr-o interpelare adresata Comisiei Europene, ca interesele industriei nucleare nu trebuie sa fie prioritare fata de sanatatea cetatenilor.

Daciana Sarbu solicita realizarea unui studiu independent cu privire la efectele catastrofei de la Cernobil.

Interventia sa a avut loc in cadrul dezbaterii de la Strasbourg prilejuite de marcarea a 25 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobil.

„Provin dintr-o tara – Romania – care produce energie nucleara si in care populatia are, si astazi, temeri si intrebari ramase fara raspuns in legatura cu impactul pe termen lung al accidentului de la Cernobil”, a declarat eurodeputata Daciana Sarbu.

Afirmatiile sale vin in contextul in care un grup de experti finantat de Comisia Europeana a recomandat realizarea unui studiu international care sa investigheze efectele complete asupra sanatatii produse de catastrofa de la Cernobil si, in mod normal, Organizatia Mondiala a Sanatatii ar fi cel mai potrivit candidat pentru realizarea acestui studiu.

„In realitate, insa, exista un conflict de interese intre OMS si Agentia Internationala pentru Energie Atomica (IAEA), iar interesele industriei nucleare par sa aiba prioritate fata de sanatatea umana”, a subliniat Daciana Sarbu, referindu-se la acordul incheiat intre aceste organizatii, care presupune ca Agentia poate sa blocheze accesul OMS la informatii considerate „confidentiale”.

Eurodeputata a subliniat ca unele dintre aceste informatii inaccesibile se pot dovedi de importanta vitala pentru monitorizarea si intelegerea efectelor accidentelor nucleare asupra sanatatii umane.

„Este inacceptabil ca probleme care tin de sanatatea cetatenilor ar putea fi puse mai prejos de interesele industriei responsabile de aceste accidente”.

Daciana Sarbu, membra in Comisia pentru Mediu, Sanatate publica si Siguranta alimentara din PE, a solicitat ca termenii intelegerii dintre OMS si IAEA sa fie revizuiti in mod temeinic, astfel incat transparenta, in beneficiul sanatatii oamenilor, sa primeze in fata obiectivelor industriei nucleare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *