David, Hidroelectrica: Avem o gramada potential hidro in parcurile naturale.

Mihai David

Hidroelectrica doreste sa obtina accesul in zonele protejate pentru a dezvolta potentialul hidroenergetic, a declarat Mihai David, directorul general al companiei de stat, cel mai mare producator de electricitate la nivel national.

Mihai David
Mihai David

„Din simbioza Ministerului Mediului si a Ministerului Economiei ar putea iesi o strategie inteligenta: avem o gramada de parcuri nationale si pierdem o gramada de potential. Cred ca le protejam pentru altcineva, pentru o alta natie au pentru un alt mileniu”, a spusseful Hidroelectrica, in cadrul unui seminar pe teme energetice organizat de Mediafax.

Seful Hidroelectrica a mai afirmat ca Romania inca mai are potential sa dezvolte hidrocentrale de putere medie, de circa 10 MW, dar ca nu se pot demara investitii in acest sens din cauza lipsei de aprobarilor de mediu.

Un exemplu dat de David este cel al hidrocentralei Islaz de pe raul Olt,investitie care nu poate inainte din cauza ca „cineva a vazut doua specii de pasari acum doi”, iar de atunci si pana acum nu s-au putut obtine avizele pentru a incepe lucrarile la centrala. Declaratiile lui David vin in contextul in care „mesajul clar de la Bruxelles este de a face investitii”.

Directorul companiei de stat a adaugat ca spera ca odata cu formareaHidroenergetica si Electra (companii care vor comasa principalele companii de energie si extractie a carbunilor), cei doi campioni energetici nationali sa atraga fonduri pentru investitii.

In urmatorii cinci-sapte ani, Hidroelectrica va construi, in parteneriat, peste 50 de hidrocentrale noi, dintre care una la Tarnita-Lapustesti, o investitie de peste un miliard de euro. In aceeasi perioada, alte doua miliarde de euro vor fi investite pentru constructia de noi centrale, in parteneriat cu companii energetice de talie europeana.

„Voi trimite scrisori de invitatie pentru marile corporatii europene, precum RWE, E.ON (ambele din Germania), GDF Suez (Franta), Verbund (Austria), Statkraft (Norvegia). Poate Iberdrola (Spania) sa se uite la un lant de centrale de genul asta. Primii interesati ar fi companiile care deja au cumparat hidrocentarele mici in Romania. La Energy Holding sau Romelectro nu voi trimite, ca vor citi in ziar. Pentru fiecare proiect vom avea o comisie, in baza ordinului de ministru (al Economiei – n.r.)”, a declarat Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, intr-o conferinta de presa organizata la inceputul lunii trecute.

In ce investeste cel mai mare producator de energie electrica:

– 1 hidrocentrala de la Tarnita-Lapustesti: 1 miliard de euro;

– 1 centrala hidrologica pe raul Olt (25 MW): 71 milioane de euro;

– 11 centrale hidro pe raul Buzau (110 MW): 325 de milioane de euro;

– 10 hidrocentrale pe raul Aries (30 MW): 246 de milioane de euro;

– 19 centrale pe raul Somes (60 MW): 623 de milioane de euro;

-2 centrale pe raul Siret: 100 milioane de euro;

– retehnologizarea unor centrale de pe lacurile Stejaru, Vidraru, Retezat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *