De 20 de ori mai mult oxid de azot in Groenlanda

Topirea permafrostului duce la eliminarea in aer a oxidului de azot, cunoscut si sub denumirea de gaz ilariant. Studiul publicat in Nature Geoscience arata ca majoritatea oxidului de azot este eliminat in zona Arctica, iar masuratorile efectuate in Zackenberg, estul Groenlandei, arata ca nivelul este de 20 de ori mai mare decat in padurile tropicale.gaz ilariant

„Masuratorile efectuate in Zackenberg arata ca productia de oxid de azot este la un nivel scazut acum”, se arata in studiu, conform Reuters.

Cercetatorii din Danemarca si Norvegia au studiat situri din Canada si Svalbard, insa descoperirile aduc putine informatii noi in ceea ce priveste impactul pe care il are topirea permafrostului asupra incalzirii globale.

Oxidul de azot este al treilea cel mai important gaz cu efect de sera produs de om, imediat dupa dioxidul de carbon si metanul. Acesta provine din agricultura, in special de la utilizarea unor substante de fertilizare, dar si din surse naturale, precum microbii din padurile tropicale.

„Dezghetarea si drenarea solului au un impact mic asupra productiei de oxid de azot. Totusi, daca pamantul ajunge la saturatie datorita topirii ghetii, productia oxidului de azot va fi de 20 de ori mai mare”, au aratat oficialii revistei Nature.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *