De astazi debuteaza cel mai mare proiect astronomic de pe Terra

    De astazi debuteaza cel mai mare proiect astronomic de pe Terra
    De astazi debuteaza cel mai mare proiect astronomic de pe Terra

    Intr-un desert super-arid situat la o altitudine de 5.000 de metri, intr-o zona lipsita de umiditate sau de vegetatie, urmeaza sa se deschida in cursul zilei de astazi cel mai mare proiect astronomic de pe Terra, ce urmeaza sa cerceteze universul cu o putere fara precedent.
    „Ce este cu adevarat special la acest loc este faptul ca aici, deasupra capetelor noastre, nu se gaseste practic niciun vapor de apa. Sunt atat de putini vapori incat orice lumina emisa de un corp ceresc, galaxie sau stea ajunge la noi fara vreo imixtiune”, a explicat Gianni Marconi, un astronom din cadrul ALMA ( Atacama Large Millimeter-submillimeter Array), acronim ce inseamna „suflet” in limba spaniola.
    „Acesta este cel mai mare observator construit vreodata”, a declarat Marconi cu mandrie.

    ALMA este un efort comun al mai multor agentii din America de Nord, Europa si Asia. Atunci cand oamenii de stiinta au dorit sa identifice un loc in care sa amplaseze cea mai mare grupare de telescoape din lume, printre criterii se numarau altitudinea inalta, umiditatea scazuta, vremea insorita si un acces comod din punct de vedere logistic.

    Llano Chajnantor, un loc situat pe o campie langa un munte aflat la granita Repubici Chile cu Bolivia, la mica distanta de orasul turistic San Pedro de Atacama, s-a dovedit a fi locul ideal.

    Atunci cand cercetatorii au testat nivelul de umiditate folosind un echipament ultrasensibil, concluzia initiala a fost ca aparatul s-a stricat, pentru ca nu puteau crede ca nivelul este atat de scazut, scrie descopera.ro.

    Pentru ca umiditatea este aproape inexistenta, cele 66 de antene ale proiectului ALMA (ce variaza in diametru de la 7 la 12 metri) pot zari obiecte situate in cele mai intunecate si mai indepartate regiuni ale universului. Informatiile colectate de aceste antene sunt apoi procesate de un supercomputer.
    „Comunitatea stiintifica doreste sa foloseasca ALMA in cercetari asupra formarii stelelor, asupra modului in care se «nasc» planetele si nu doar asupra a ceea ce se petrece in sistemul nostru solar, ci si asupra modului in care acesta s-a format dupa Big Bang”, explica Thijs de Graaw, directorul ALMA.

    Specialistul a explicat de ce acest proiect promite sa ne deschida noi „porti” spre intelegerea universului:„Este o revolutie in istoria universului in taramul undelor electromagnetice cu o lungime de unda mai mica de un milimetru. Aceste unde pot penetra prin norii de praf si se pot concentra asupra formarii stelelor. Telescoapele nu pot vedea ce are in loc in interiorul acestor nori. Cu ALMA, putem. De aceea, este ca si cum am deschide o fereastra noua”.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *