De cateva zile, versantul argesean al masivului Fagaras a devenit o mare de foc

De cateva zile, versantul argesean al masivului Fagaras a devenit o mare de foc

De cateva zile, versantul argesean al masivului Fagaras a devenit o mare de foc. Izbucnite la peste 2.000 m altitudine, incendiile s-au extins catre padurea de conifere.

De cateva zile, versantul argesean al masivului Fagaras a devenit o mare de foc. Izbucnite la peste 2.000 m altitudine, incendiile s-au extins catre padurea de conifere. Pompieri si militari profesionisti, personal silvic si cetateni din comuna Nucsoara duc o lupta dura cu focul ce pare de nestavilit. De joi seara, in sprijinul lor a sosit un elicopter al MAI, dar conditiile de zbor sunt dificile din cauza vantului.

Zeci de oameni pe Bratila si Netotu

Si ieri, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Arges a continuat interventiile pentru punerea sub control si lichidarea incendiului izbucnit in zona golului alpin de pe Valea Bratila, pe Varful Netotu, comuna Nucsoara. Aproximativ 80 de persoane, pompieri militari si lucratori ai ocoalelor silvice actioneaza non-stop pentru localizarea si stingerea focului. In lipsa surselor de apa, fortele de stingere lucreaza cu mijloace de prima interventie, adica lopeti, batatoare, bidoane cu apa, vermorele si chiar maturi de nuiele verzi. Ieri dupa-amiaza, incendiul se manifesta pe 70 ha si ardeau vegetatie uscata si jnepenis, iar flacarile si scanteile au fost duse de vant la padurea de conifere, care in scurt timp s-a aprins. Activitatea este ingreunata si de relieful accidentat cu zone greu de strabatut sau imposibile accesului, si de focarele disparate care se reaprind la tot pasul, si de vantul puternic de pe creste.

Nu fac fata parjolului

Mult mai complicat se prezinta, in continuare, incendiul de pe Varful Rosu, muntele Groapa, care este si cel mai mare. Acolo au fost masati aproape 100 de oameni care, cu toate eforturile depuse, nu pot face fata parjolului. Vantul care bate cu peste 50 km/h la rafala a favorizat propagarea flacarilor la padurea de molid si brad, iar potrivit datelor furnizate de ISU, din estimarile de la sol rezulta ca incendiul se manifesta pe 200 ha. Pentru stingere, se actioneaza cu un releu format din sase motopompe, cu vermorele, lopeti, batatoare, bidoane cu apa.

Interventii cu elicopterul

Joi, inainte de a se insera, un elicopter al MAI a sosit in zona si a efectuat un prim zbor de recunoastere, pentru a se evalua posibilitatea unor interventii din aer. Ieri-dimineata, echipajul a decolat din nou, pentru o noua recunoastere si localizare a celor mai puternice focare. Apoi, pe tot parcursul zilei, aeronava a decolat de noua ori, iar de la bordul sau au fost aruncati asupra flacarilor sute de saci din plastic incarcati cu pulbere (aceeasi care cu care sunt umplute extinctoarele folosite la stingerea incendiilor electrice) menita sa inabuse flacarile. Interventia a fost deosebit de dificila, atat din cauza temperaturilor ridicate, cat si a pericolului ca vantul care batea cu forta sa impinga aeronava catre peretii stancosi.

Sprijin pentru pompieri

Aseara am aflat ca la locul incendiului au mai fost dislocati 41 de militari profesonisti de la UM 02405 si 01643, iar pentru protectia personalului o ambulanta SMURD este pregatita sa asigure asistenta medicala in caz de nevoie. De asemenea, pe Varful Rosu actioneaza padurari si cetateni din Nucsoara. Pe muntele Groapa este o concentrare masiva de forte, iar in urma survolului efectuat de elicopter s-a estimat ca incendiul a afectat circa 630 ha de vegetatie, din care peste 330 ha constituie suprafata de padure. Dintr-o informatie de ultima ora am retinut ca, in jurul orei 18, a inceput sa ploua, iar echipele de stingere spera ca ploaia sa contribuie la lichidarea focarelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *