De ce-ar fi chimia si matematica mai importante decat ecologia?!?

Secolul XXI va fi ecologist sau nu va fi deloc.
ecologie
Orice guvernare, fie de dreapta sau de stanga, ar trebui sa aiba un singur deziderat: poporul guvernat trebuie sa fie mai destept si mai sanatos dupa acest mandat! Asta inseamna prevalenta educatiei, sanatatii si mediului asupra consumismului si profitului de cont curent. Bunaoara, in visele mele, prioritatile economice se circumscriu celui mai important minister care nu exista: cel al armoniei cu universul… Desigur ca, intre ceea ce cred eu si ceea ce ar trebui sa fie, este aceeasi distanta ca intre razboiul din Irak si salvarea balenelor cu cocoasa, sau intre un experiment cu bomba atomica si unul de cercetare a influentei telefoniei mobile asupra disparitiei celui mai important polenizator al lumii, albina.

Lumea trebuie regandita si resetata: de ce credeti ca invatarea formulei acidului clorhidric este mai importanta decat consecintele asupra mediului in urma construirii hidrocentralei de la Portile de Fier?!? De ce ar trebui sa stim mai mult despre integralele analizei matematice decat despre alimentatia sanatoasa?!? De ce ar trebui sa construim conducte de gaz cu nume de opereta si n-ar trebui sa impunem prin lege obligativitatea substituirii centralelor de bloc cu cele de energie solara?!? De ce e atat de inextricabila, inefabila si imuabila batalia pentru cercetarea militara in dauna stiintei precipitatiilor?!? De ce e musai sa stim cum functioneaza motorul in patru timpi in loc sa fim toba de ECOLOGIE?!?

Jurnalul acestei lumi este plin de violente, rafuieli si batalii in numele opiumului din Afganistan, a resurselor petroliere din Orientul Mijlociu, a dominatiei democratiei armate sau a constructiilor megalomanice personale. Filozoful si antropologul american Karl Popper spunea ca secolul XX a fost unul bun, in care omul l-a ajutat pe om ca niciodata altcandva. El ne da de inteles ca niciodata omul nu s-a preocupat de sanatatea si de securitatea sa mai mult ca in secolul XX.

Da, e adevarat, in secolul XX s-a inventat ONG-ul si UNESCO, UNICEF si ONU, au aparut Mandela si Maica Tereza, Bono si Martin Luther King, Gandhi si Dalai Lama, dar si razboaiele cu cele mai multe victime din istoria omenirii. Intr-adevar, nicicand educatia nu a fost mai finantata ca in secolul XX, dar nici nu a fost mai indispensabila pentru supravietuirea Planetei. Niciodata nu a fost mai stringent sa stim cum functioneaza Pamantul, decat in secolul in care traim.

Exista patru mari religii si cu Fotbalul cinci, miliarde de fanatici religiosi si telespectatori in numele Facatorilor, Invatatorilor si Gladiatorilor Lumii, dar nu exista inca miliarde de Ecologisti in numele celei de-a sasea mari religii: Ecologia, adica stiinta comuniunii si convietuirii Omului cu si in Mama Natura.

Nu stiu daca prevalenta doctrinara a educatiei este afiliata ideologiilor de stanga sau nu, dar daca-i asa, eu unul ma stangesc de nu va vedeti! Pentru ca aceasta Planeta apartine copiilor, iar ei o pot salva, nu uitandu-se la Naruto sau jucandu-se Warcraft 2, in timp ce extinctia speciilor de care depindem se intampla cu o viteza meteoritica, ci invatand de ce si cum existam.
Si asa cum se spune ca esti ceea ce: Gandesti/Mananci/Daruiesti/Faptuiesti, asa putem spune si ca: Mai esti doar ceea ce salvezi!

Observatii:Lipsa de educatie poate fi invocata pana la 20, hai, 25 de ani, dupa aceea, nici daca singura locuinta sau mama ti-ar fi maidanul, nu mai poti invoca lipsa de educatie. Vine o vreme cand mintea proprie iti este un educator suficient.” – Ileana Vulpescu

Autor: DANIELA TONTSCH
Sursa: VerdeCrud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *