De ce creste pretul petrolului?

De ce creste pretul petrolului?

De la an la an, petrolul capata un rol tot mai mare in economia mondiala. Anul trecut, pretul mediu anual al petrolului a atins un nou record pe plan global, 111 dolari pe baril.

Precedentul record data din 2008 si era de 97 de dolari pe baril. In 2008 insa a fost anul in care petrolul a atins recordul absolut, de 147,5 dolari pe baril.

In 2008, pretul petrolului si al aurului au crescut masiv, pe masura ce investitorii cautau refugii sigure in fata unei piete de actiuni care se prabusea si a unui dolar tot mai slab. Tot atunci, la aceasta crestere masiva au contribuit si temerile investitorilor legate de situatia din Iran, pe masura ce Teheranul efectua noi teste cu rachete cu raza lunga de actiune.

Profituri uriase

Intre 2004 si 2007, profitul net al celor mai mari sase companiilor petroliere (ExxonMobil, Total, Shell, BP, Chevron si ConocoPhillips) s-a apropiat de 500 de miliarde de dolari, potrivit unui raport al firmei de consultanta Prudence.

Inca de la inceputul acestui an, diversi analisti estimeaza ca, in cazul izbucnirii unui razboi in Iran, pretul petrolului ar putea ajunge si la 400 dolari/baril.

Pana la mijlocul secolului XIX, gasirea unui zacamant de petrol era considerat un eveniment neplacut, tinta primara fiind considerata apa sau zacamintele de sare, infomeaza Investopedia.

Abia in 1857, in Romania, a fost forata prima sonda de petrol in scopuri comerciale. Doi ani mai tarziu aparea prima sonda de acest gen si in SUA.

Factorii care influenteaza pretul petrolului

Avand in vedere importanta cruciala a petrolului pe plan global, schimbarile majore de pret pot avea un impact economic urias. Cei doi factori fundamentali care influenteaza pretul acestei resurse sunt cererea si oferta, pe de o parte, si atitudinea investitorilor de cealalta parte.

Conceptul de cerere si oferta este unul relativ simplu. Daca cererea creste sau oferta scade, pretul ar trebui sa creasca. Daca cererea scade sau oferta creste, pretul ar trebui sa scada.

Totusi, situatia nu este atat de simpla pe cat pare. Pretul petrolului din prezent este, de fapt, cel stabilit in contractele futures semnate in trecut. Un contract futures da dreptul unei entitati sa cumpere petrol la o anumita data la un pret predefinit. Odata ce au semnat un astfel de contract, atat cumparatorul cat si vanzatorul sunt obligati sa respecte intelegerea asa cum este ea la momentul semnarii ei, indiferent de conditiile care apar ulterior.

Exista doua tipuri de entitati care incheie astfel de contracte: companiile care vor sa se protejeze, prin actiuni de hedging, asupra cresterilor neasteptate de preturi, si speculatorii. Un exemplu de companie ar putea fi, de exemplu, o linie aeriana care vrea sa se asigure ca nu va avea costuri mari in cazul in care pretul petrolului va creste.
Speculatorii fac jocul

In schimb, speculatorii incearca sa ghiceasca in ce directie se va indrepta pretul si nu are, de fapt, intentia de a cumpara efectiv produsul respectiv. Potrivit unui raport al Bursei de Marfuri de la Chicago, mai putin de 3% dintre contracte au ca rezultat achizitionarea propriu-zisa a produsului respectiv.

Celalalt factor cheie care influenteaza pretul petrolului este atitudinea Un alt factor important este atutiduinea investitorilor. Daca acestia cred ca cererea va creste dramatic in viitor, pretul petrolului din prezent ar putea creste spectaculos, pe masura ce speculatorii si companiile incep sa cumpere masiv contracte futures pentru petrol. Evident, si viceversa este valabila. Daca investitorii considera ca pretul petrolului va scadea mult in viitor, pretul petrolului din prezent poate scadea dramatic, pe masura ce contractele futures sunt vandute.

Acest factor este decisiv in cazul izbucnirii de conflicte in tarile cu rezerve importante de petrol. In astfel de cazuri, speculatorii anticipeaza o scadere drastica a productiei la nivel global, in conditiile in care cererea ramane la fel sau chiar creste. O astfel de situatie duce aproape mereu la cresterea pretului, companiile fiind dispuse sa plateasca mai mult pentru un petrol mai greu de obtinut.

Ciclul pretului

Dintr-o perspectiva istorica, exista un asa-zis ciclu de 29 de ani (plus sau minus un an sau doi) in cazul preturilor pe bursa de marfuri. De la inceputul secolului XX, maximele istorice ale indexului preturilor pe bursa de marfuri s-au inregistrat in 1920, 1951 si 1980. Pretul petrolului a avut maxime in 1920 si 1980. Este important de retinut ca cele doua cauze fundamentale enumerate mai sus (cerere si oferta si atitudinea investitorilor) sunt mai importante decat acest ciclu. Ciclul preturilor reprezinta doar un punct de reper, nu o regula absoluta.

Astfel, spre deosebire de alte produse, atitudinea jucatorilor din piata este un factor extrem de important. Si, avand in vedere ca speculatorii reprezinta forta dominanta pe acest sector, ei au un cuvant foarte greu de spus, de multe ori independent de cererea si oferta reala de pe piata.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *