De ce e bine sa incluzi algele in dieta

Anumite soiuri de alge marine, cum ar fi cele rosii, brune sau verzi, sunt apreciate pentru numeroasele lor virtuti terapeutice: de la energizarea organismului la intarirea sistemului imunitar.algele

Din punctul de vedere al compozitiei chimice, algele marine contin din belsug vitamine (A, C, D1, D2, E, F, K, PP), minerale si oligoelemente (calciu, cobalt, cupru, fier, fosfor, magneziu, mangan, nichel, siliciu, sulf), aminoacizi, glucide si substante cu rol antibiotic. Datorita acestor atuuri, algele marine fac parte din categoria alimentelor-medicament.

Spirulina, sursa de substante nutritive

Cea mai valoroasa alga marina este spirulina, un superconcentrat natural care contine elemente specifice atat regnului vegetal, cat si regnului animal. Spirulina contine peste 280 de substante cu activitate biologica, dintre acestea remarcandu-se vitaminele din complexul B (B1, B2, B6, B12), vitaminele E si H, acidul folic, oligoelementele (fier, magneziu, mangan, potasiu, zinc), dar si acizii grasi nesaturati Omega 3 si Omega 6.

Specialistii recomanda includerea spirulinei in dieta persoanelor suprasolicitate, sub forma de pulbere adaugata in supe de zarzavat si in diverse preparate cu peste sau cu cereale (cate trei grame pe zi). -S-a demonstrat ca 100 de grame de spirulina contin 60-70 de grame de proteine, adica de trei ori mai multe decat contine carnea de porc.

Sunt eficiente in curele de slabire

Dieta care contine alge marine induce rapid senzatia de satietate, iar aportul caloric este redus. Includerea algelor in regimul alimentar este o modalitate de a scapa de surplusul de kilograme, fara efecte secundare asupra sanatatii. In plus, odata cu scaderea in dimensiuni a tesutului adipos, se imbunatateste fermitatea si elasticitatea pielii. Specialistii recomanda un consum zilnic de trei grame de pulbere de alge, care poate fi adaugata in preparate de peste, de zarzavaturi si in salatele de fructe, timp de doua-trei luni.

Antioxidanti: Algele marine tonifica sistemul imunitar, contribuind la neutralizarea radicalilor liberi.

Regleaza activitatea tiroidei

Fibrele alimentare continute de alge impiedica depunerea grasimilor pe peretii vaselor sanguine, prevenind astfel riscul instalarii aterosclerozei si declansarii infarctului miocardic.

Persoanele anemice si cele cu tulburari tiroidiene pot beneficia de calitatile terapeutice ale varecului. In compozitia sa, alga miraculoasa aduna nutrienti greu de gasit intr-un singur aliment: 23 de minerale, oligoelemente, numeroase vitamine si acid algenic, substanta care actio-neaza ca detoxifiant si ca depurativ, impiedicand absortia metalelor toxice in organism. Datorita continutului de iod, varecul este de ajutor persoanelor cu hiper- sau cu hipotiroidism.

Chlorella creste imunitatea

Nutritionistii apreciaza ca alga de smarald (chlorella, dupa denumirea stiintifica) este un aliment complex. Alga este bogata in vitaminele C, E si are in compozitie toate vitaminele din complexul B, alaturi de minerale importante (printre care zincul si fierul, care se gasesc in procente insemnate). Dieta care include aceasta alga stimuleaza sistemul imunitar, ajuta la detoxifierea organismului, protejeaza impotriva radiatiilor si previne bolile degenerative.

Specialistul nostru, Livia Nena – biolog nutritionist

Algele marine sunt plante ce intra in dieta multor popoare. Aceste alimente sunt bogate in foarte multe elemente nutritive, cum ar fi: minerale (iod, magneziu, fier, potasiu, calciu, mangan, fosfor, zinc, siliciu), vitamine cu rol antioxidant (cele din complexul B, A, C, E, K, PP), aminoacizi (glutamina, cisteina, metionina, tirozina, lizina, acid aspartic), multa clorofila, proteine si substante antibiotice.

Aceste principii bioactive confera algelor atat proprietati nutritive, cat si curative: favorizeaza procesele metabolice si schimburile de substante, tonifica si stimuleaza activitatea glandelor endocrine (tiroida, hipofiza si pancreasul), regleaza metabolismul proteinelor, au efect puternic antioxidant si antiinfectios. Algele se pot consuma in salate, dar si in scop curativ, sub forma de capsule sau de pulbere, cate 4-8g/zi (cu apa).

Algele marine sunt o excelenta sursa de iod, un mineral esential pentru functionarea normala a glandei tiroide.

Ghid de nutritie

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi – Directorul Institutului de Cercetari Alimentare

Hamsiile, mai bune marinate

Ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a cumpara hamsii prajite pe litoral. Specialistul nostru atrage atentia ca ele au multe calorii si ca,nu sunt prajite intr-un ulei rezistent la temperaturi inalte.

Au multe calorii

Mult mai sanatoase sunt hamsiile proaspete, cele marinate si cele preparate la cuptor sau pe gratar. 100 g de hamsii crude au 90-100 de calorii. Aceeasi cantitate prajita are 200 de calorii, destul de mult daca tinem la silueta si la sanatate. In plus, de cele mai multe ori, ele sunt prajite de comercianti in ulei de floarea-soarelui, iar acesta se descompune la temperaturi mari si formeaza substante toxice, care sunt asociate cu un risc crescut de cancer si de alte maladii grave. Acest ulei este deseori reutilizat, ceea ce il face cu atat mai nociv.

Risti toxiinfectii

Cumparand hamsii gata preparate, nu avem garantia ca sunt proaspete si riscam toxiinfectii alimentare. Mult mai recomandat este sa le preparam noi, iar daca vrem totusi sa le prajim, sa folosim un ulei rezistent la prajire, cum este cel de palmier. Atentie, hamsiile sunt usor perisabile! Ele trebuie cumparate cu atentie si preparate cat mai repede.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *