De ce hranesc bucurestenii cainii fara stapan

Vorba cainele este cel mai bun prieten al omului e exact ce-ti vine in minte daca te afli in zona Piata Veteranilor, din cartierul bucurestean Militari. Aici traiesc in armonie cu cei cativa mici patroni (de florarii si chioscuri de ziare) cel putin 20 de caini. Iar ca aceasta zona sunt multe altele in Capitala.cainii fara stapan

Pentru ei cainele este cel mai bun prieten, desi pentru unii dintre trecatori devine cel mai rau dusman. Nu musca mana care ii hraneste, iar cei care ii tin aproape nu recunosc ca ar fi agresivi.

„A muscat un client de fund, dar a simtit ca e om rau”

Ortansa Mihalcea vinde de noua ani flori in Piata Veteranilor. De doi ani i s-a aciuiat pe langa chiosc o catea alba, pe care a numit-o Alba, dupa culoarea blanii.

La apropierea oricarui strain, Alba iese de dupa galetusele cu flori si miroase. Asa, spune florareasa, isi da seama daca este om bun sau om rau, iar pe oamenii buni nu-i musca niciodata.

„Pe un om l-a simtit rau si l-a muscat de fund cand cumpara flori. Nu m-a dat in judecata ca ma stie, e client vechi, i-am dat si eu niste flori gratis”, povesteste femeia. Ma asigura ca Alba e sterilizata, desi nu i se vede cercelul care sa ateste asta.

Afland ca s-ar putea sa apara hingherii prin cartier si sa ridice cainii, ea reactioneaza vehement. „Pe Alba nu o dau. Ea e aici de doi ani, ii dau de mancare, e parte din familie. E o catea desteapta si iubitoare”. Iar de posibilitatea de a o adopta pare interesata, numai ca nu vrea sa o tina in casa, din lipsa de spatiu. Ii propun sa ii cumpere o cusca langa chiosc si sa o vaccineze, iar ea striga: „Da ce-am innebunit”!

„Batranii sunt de acord sa ramana cainii pe strazi, ii hranesc; sunt singuri si atunci ies si stau cu cainii”, mai spune Ortensa Mihalcea, dand-o exemplu pe bunica ei, care statea pe un scaunel cu privirea catre strada si urmarea oamenii care treceau. „Nu stiu ce s-ar face fara Alba, o iubeste ca pe ochii din cap”.

„Le-am dat tigari sa nu-mi ia cainii „

La cativa metri de florarie, doamna Maria tine un chiosc de ziare si doi caini. Despre restul de opt-zece caini, care misuna in jurul chioscului, spune ca nu sunt ai ei. Ii ia acasa pe cei doi caini, o catea alba si un caine galben. Cu acordul vecinilor de etaj, iubitori de caini si ei, le-a facut culcus in scara si se trezeste dimineata devreme sa le faca curat in dormitor.

„Numai iarna cand da gerul ii bag in casa”, spune ea. „N-am loc ca mai am un caine si o pisica”. Se lauda ca a crescut generatii de caini, o data cu afacerea cu ziare pe care o tine din 1990.

Sustine ca ei nu-i fac probleme, desi, cand mai trece cate-un om pe care il simt rau, imediat sar si latra. „Dar numai la cei rai”, garanteaza ea.

Ea nu e de acord cu eutanasierea cainilor, ci spune ca ar trebui sterilizati. „Daca vin hingherii le dau bani sa nu mi-i ia si ii inchid in chiosc. Le mai dau si tigari”

Din punctul ei de vedere, cei care urasc animalele nu sunt oameni si da exemplul unor vecini din bloc. Pe cand spune asta, o batrana cu parul alb facut permanent mic si multe sacose de rafie atarnate de brat se opreste la chiosc. „Uite, asta e una care nu suporta cainii, nici nu ma grabesc sa o servesc”.

Sunt agresivi, doar daca provocati

Si florareasa si patroana chioscului de ziare recunosc ca ii hranesc si pe ceilalti caini din zona. La fel face si Maria Matei, care lucreaza la un magazin pet shop din piata.

„Cand ii vad ca vin aici, le dau bobite, imi e mila de ei. Nu cred ca ar trebui eutanasiati, sunt si ei suflete”, spune femeia, care acasa creste un caine si o familie de hamsteri.

Ea subliniaza ca maidanezii nu sunt agresivi decat daca sunt provocati. „Sunt inofensivi, dar ca orice alte animale, cand se simt amenintati, isi apara teritoriul”.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *