De ce nu folosim eticheta ecologica?

Doar doua firme romanesti au obtinut dreptul de utilizare a semnului grafic ecologic european, principala cauza fiind convingerea gresita a producatorilor ca acesta nu le aduce beneficii

Eticheta ecologica europeana este „pasaportul” care autorizeaza libera circulatie a produselor pe teritoriul comunitar. Despre importanta folosirii acestei „marci verzi” vorbeste Daniela Toma, Consilier Superior in cadrul Directiei pentru Controlul Poluarii si Managementul Riscului din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Adevarul: Ce presupune sistemul de etichetare ecologica?

Daniela Toma: Eticheta ecologica este un simbol grafic insotit de un text scurt, descriptiv in care sunt prezentate avantajele utilizarii etichetei ecologice.

Etichetarea ecologica este o actiune voluntara, agentii economici nefiind obligati sa aplice acest simbol pe produsele lor. Cand un agent economic se hotaraste sa aplice acest sistem, demersul pe care il are de realizat este, pe scurt, urmatorul: in primul rand, solicita Ministerului Mediului acordarea etichetei ecologice.

Noi il indrumam catre un institut cu laboratoare acreditate pentru a analiza produsele respective. Apoi, cu dosarul astfel intocmit, agentul economic revine la minister, unde Comisia Nationala pentru Acordarea Etichetei Ecologice analizeaza dosarul. La final, dupa caz, se acorda sau nu eticheta ecologica.

– Care sunt tipurile de produse pe care se poate aplica aceasta eticheta?

– Eticheta ecologica a fost introdusa in ideea de a promova produsele care au un impact redus asupra mediului, pe parcursul intregului lor ciclu de viata. Este vorba despre produse de curatat, aparate casnice, produse din hartie sau produse pentru casa si gradina.

Exista, de asemenea, doua tipuri de servicii pentru care se acorda aceasta eticheta: serviciile de cazare turistica si cele de camping. Din acest sistem sunt excluse produsele alimentare, bauturile, produsele farmaceutice si aparaturile medicale. Eticheta ecologica nu se acorda substantelor sau preparatelor care dauneaza mediului, celor toxice sau cancerigene. Pentru a se acorda eticheta, exista criterii specifice valabile pentru fiecare produs in parte.

De exemplu, pentru serviciile de cazare turistica, ferestrele pensiunilor trebuie sa fie bine izolate, apa de la robinet trebuie sa curga cu un anumit debit si la toaleta trebuie sa existe dozatoare de sapun. De asemenea, agentul turistic trebuie sa aiba un sistem selectiv de colectare a deseurilor, iar la micul dejun sa fie servite si cateva produse locale si ecologice.

Unele dintre criterii sunt obligatorii, altele, optionale. Conditiile impuse respecta, in primul rand, mediul si previn poluarea apelor sau a solului. Eticheta este valabila atata vreme cat criteriile pe baza carora s-a acordat eticheta sunt valabile. La nivelul Uniunii Europene, aceste criterii se revizuiesc la un interval cuprins intre trei si cinci ani, dupa care agentii economici trebuie sa-si reinnoiasca cererea. Daca agentul economic nu isi reinnoieste solicitarea dupa ce valabilitatea criteriilor a expirat, acesta pierde dreptul de utilizare a simbolului grafic.

Citeste articolul De ce nu folosim eticheta ecologica? integral in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *