De ce nu oprim sondele de petrol si gaze?

De ce nu oprim sondele de petrol si gaze?

AOAR: Daca tot pretul combustibililor in Romania nu tine cont de resursele proprii, ci de cotatiile externe, ar trebui oprita productia
Astfel, aceste bogatii naturale vor fi pastrate generatiilor urmatoare care vor detine tehnologii si vor sti sa le utilizeze mai profitabil
Parvan: Statul castiga foarte putin din redevente, practic nu are ce pierde pentru ca am privatizat bogatiile tarii fara sa obtinem nimic

In conditiile in care in ultima perioada pretul carburantilor a urcat foarte mult, si a presiunilor constante a producatorilor de a creste pretul gazelor, s-a readus in discutie importanta si contributia productiei proprii de petrol si gaze. Mai mult, tinand cont si de faptul ca societatile petroliere pun scumpirile carburantilor pe seama cotatiilor internationale a barilului de petrol, AOAR a solicitat autoritatilor competente si Guvernului sa examineze castigurile ce revin statului din exploatarea bogatelor si variatelor resurse naturale neregenerabile, resurse mult mai bogate decat cele detinute de alte state. ”Asociatia a facut publica pozitia sa privind nivelurile extrem de mici obtinute de stat ca urmare a exploatarii acestor bogatii naturale, situatie si mai greu de acceptat intr-o perioada in care detinerea acestor bogatii ar trebui sa contribuie, prin taxele si impozitele legale percepute la niveluri internationale, la atenuarea situatiei financiare precare a tarii. AOAR constata ca public analisti si oficiali romani considera ca nu are nicio importanta faptul ca Romania, fata de alte state membre ale UE, detine resurse proprii de titei si gaze naturale si nici nu iau in considerare costurile generale de exploatare din Romania, urmare a preturilor generale, inferioare mediei europene”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), remis Curierului National.
Oamenii de afaceri au inaintat Guvernului sa examineze un set de masuri ce ar putea fi adoptate, in regim de urgenta, inclusiv de catre Parlament, care ar putea macar sa reduca cheltuielile cu exploatarea, daca oricum nu castigam nimic. Astfel, AOAR cere Guvernului sa realizeze o analiza independenta si obiectiva a politicii energetice a Romaniei si a modului in care trebuie gestionate rezervele epuizabile de resurse energetice (gaze naturale si petrol). ”In conditiile in care se apreciaza ca pretul combustibililor in Romania nu este si nu poate fi influentat de existenta unor resurse proprii de gaze naturale si petrol, AOAR propune ca in termen de 3 ani, gradual, productia de gaze si petrol sa fie oprita, si pastrate aceste resurse energetice epuizabile, pana in momentul in care Romania va detine tehnologii si capacitati industriale capabile sa utilizeze mai profitabil aceste bogatii naturale. O astfel de masura ar trebui sa fie aprobata prin referendum la nivel national, fiind o decizie de interes pentru generatiile ce vor trebui sa plateasca datoriile facute de aceasta generatie”, potrivit comunicatului.

Parvan: Cheltuim aiurea cu exploatarea, ca oricum nu castigam nimic

Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan, ne-a explicat ca aceasta masura ar ajuta Romania in sensul ca nu ar mai cheltui banii pe exploatarea si intretinerea sondelor. ”Daca tot nu conteaza absolut deloc, in pretul combustibililor, ca avem si productie proprie de petrol, de ce sa mai cheltuim aiurea cu exploatarea si cu intretinerea sondelor. Practic, Romania nu castiga nimic din faptul ca are productie proprie. Atunci sa oprim productia si sa lasam resursele generatiei urmatoare care poate va fi mai desteapta ca noi si va sti cum sa le valorifice mai bine”, a declarat, pentruCurierul National, Cristian Parvan.
Intrebat despre ce efecte poate avea o astfel de masura, secretarul general este de parere ca Romania nu va pierde nimic in plus fata de pierderile actuale. ”Daca se va opri productia, statul va pierde foarte putin, pentru ca el castiga foarte putin. Incasarile statului din redevente sunt foarte mici, practic nu are ce pierde pentru ca noi ne-am privatizat resursele naturale fara sa obtinem nimic. Ne-am dat bogatiile naturale ale tarii pe mana afaceristilor sa se imbogateasca ei si mai tare. Noi il punem mereu pe nu in fata si nu luam exemplul Ungariei, care a supraimpozitat profiturile companiilor din energie”, a explicat Parvan.

AOAR solicita introducerea taxei Robin Hood

In plus, oamenii de afaceri mai propun ca pe termen scurt sa se ridice nivelul accizelor aplicat combustibililor la maximum aplicat in UE, veniturile suplimentare urmand a alimenta un fond de rezerva care sa permita investitii publice legate de modernizarea sectorului energetic, cresterea eficientei energetice, inclusiv sustinerea masiva a proiectelor vizand producerea de energie din surse regenerabile. Alternativ, la aceasta masura, AOAR sustine ca s-ar putea introduce o impozitare suplimentara a veniturilor volatile inregistrate de companiile energetice (taxa Robin Hood, solicitata de AOAR si in anii anteriori). In acest sens, experienta Ungariei si a UK sunt relevante. Fondurile acumulate ar trebui destinate exclusiv dezvoltarii energetice si economice a Romaniei.
Mai mult decat atat, AOAR mai solicita Guvernului si Parlamentului sa ia pozitie publica fata de presiunile inadmisibile exercitate de Comisia Europeana, privind obligarea Romaniei de a trece la exportul gazelor naturale, in conditiile in care tara noastra este obligata sa importe din sursa unica – Rusia – pana la 30% din necesarul de gaze naturale destinat asigurarii consumului industrial si casnic. ”O astfel de cerere este cu atat mai greu de inteles, cu cat, contrar unor lungi negocieri, Uniunea Europeana nu importa gaze din Rusia ca o singura entitate comerciala. Tari ca Germania, Franta, Bulgaria, Ungaria si altele, avand aranjamente speciale de import al gazelor naturale din Rusia, la preturi cu 30-40% mai mici decat preturile impuse Romaniei (Bursa de la Viena, pret gaze 265 $, fata de 400$ platiti de Romania)”, se mai arata in comunicatul asociatiei.

”Populatia este dependenta si acum de gazele rusesti”

Totodata, secretarul general al AOAR ne-a mai mentionat ca oprirea productiei autohtone de gaze si petrol nu ne va afecta foarte tare pentru ca oricum populatia este si a fost dependenta de gazele rusesti. ”Nu ne va face dependenti de Rusia, pentru ca noi depindem de mult de gazele lor. Practic consumatorii casnici consuma numai gaze rusesti la preturi foarte mari. Productia autohtona este foarte mica si oricum merge la companiile care au contracte frumoase cu statul si la preturi avantajoase fata de consumatorii casnici. Asadar, acestia nu vor simti nicio diferenta, decat la pret”, a mai afirmat Cristian Parvan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *