De ce romanii nu-si fac case din lut, paianta sau lemn?

De ce romanii nu-si fac case din lut, paianta sau lemn?

De ce romanii nu-si fac case din lut, paianta sau lemn?

Este suficient sa mergi la Muzeul Satului din Bucuresti ca sa constati ca avem o traditie serioasa si indelungata in privinta constructiilor denumite acum eco: constructii din materiale naturale de la piatra la argila, de la lemn la stuf. Si totusi aceste tipuri de constructii si-au pierdut popularitatea, ba chiar sunt considerate inferioare, sunt dispretuite de majoritatea romanilor. 

E ciudat ca ne uitam in Occident unde s-a redescoperit acest tip de arhitectura eco care la noi era uzuala, aceste cob house sau case din lut, spre exemplu, care acum atrag atentia multora dintre noi. De de ce ne-au atras acum atentia? Doar pentru ca ideile de cob house sau case din lemn au fost validate in strainatate? Doar pentru ca occidentalii spun ca sunt naturale si eco si sanatoase? se intreaba bloggerul home&deco Adela Parvu.


Ei bine, am ajuns la concluzia ca perioada blocurilor comuniste a contat enorm in intreruperea acestei traditii. N-am fost in stare sa vedem decat neajunsurile caselor eco facute de bunicii si strabunicii nostri, faptul ca nu aveau apa curenta, canalizare, wc-ul in casa sau chiar curent electric. Astfel ca blocul reprezenta ceva “superior” mediului saracacios si insalubru de la tara. Da, casele noastre traditionale, naturale au fost asimilate saraciei, au fost imaginea unui trai greu cu mari lipsuri. N-au reprezentat nicio clipa pentru noi ideea unui stil de viata sanatos pentru ca nu aveam cu ce sa-l comparam. Ele au fost doar imaginea de care cei mai multi vroiau sa fuga, case din care chiar parintii isi indemnau, daca nu chiar impingeau de la spate, copiii sa evadeze. La oras era mai bine. Erai un domn! Ai scapat de un trai intr-o casa sanatoasa si te-ai mutat intr-una la etaj. Gata! Ai scapat si de animale, si de munca si de lipsuri si te-ai trezit cu un statut. Ce amagire!, mai scrie Adela Popescu.

Si uite, a venit vremea cand am realizat ar fi de o mie de ori mai bine sa ai propria casuta de lut cu gradina in care sa-ti cultivi legumele in loc sa mergi la supermaket si sa le cumperi pe alea fara gust si fara arome. Ca e mai bine o casa de paianta cu o bucata de curte pe langa ea, unde poate si cainele si pisica pe care ii tinem ostracizati la bloc, ar putea sa-si faca treaba pentru care au fost proiectati pe lumea asta. De ce gandim asa acum? Pentru ca am aflat ca se poate sa modernizezi o astfel de casa! Se poate sa ai wc-ul in casa si apa curenta si canalizare si curent electric si net si ce vrei tu intr-o constructie ridicata din materiale naturale, explica ea pe blog.29 Mar 2014 - Sursa: Daily BusinessArticole recente:
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Colectare Deseuri
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Protectia Mediului
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016