De ce sunt importante mineralele pentru sanatate?

Sanatate cu ajutorul mineralelor

Alaturi de vitamine, un rol important in procesele vitale este rezervat si mineralelor * ele sunt necesare in formarea tesuturilor si in procesele biologice si fiziologice ale organismului

Din cele peste 3.000 de minerale intalnite in natura, 100 sunt frecvente, dintre acestea 20 fiind importante pentru sanatate. Unele se regasesc in cantitati mai mari (macroelemente – potasiu, calciu, fosfor, sodiu, magneziu), altele in doze mici (micro sau oligoelemente – zinc, fier,cupru, crom, mangan, cobalt, molibden).

Chiar daca pare ciudat, o concentratie scazuta dintre element, fie el macro sau micro, poate produce dezechilibre fantastice in organism, ce pot favoriza instalarea unor afectiuni foarte grave. Potrivit specialistilor, cele mai mari deficite intalnite sunt cele de calciu, fier, magneziu si zinc.

De ce sunt importante mineralele?Fiindca, la fel ca si vitaminele, multe functioneaza ca niste coenzime, facand posibile reactiile chimice in tot organismul.

Calciul este un constituent de baza al sistemului osos. Este esential pentru sanatatea dintilor si a oaselor,dar si pentru coagularea sangelui, pentru muschi, nervi si inima. Il gasim in produse lactate, galbenus de ou, sardine, somon, soia, nuci, migdale, seminte de floarea soarelui si de susan, conopida, mazare si telina.

Fierul are functie respiratorie, intrand in alcatuirea hemoglobinei. Se gaseste in ficat, carne rosie, nuci, ovaz, orez brun, cartofi, seminte de floarea soarelui, mazare, ciuperci, broccoli, sparanghel, patrunjel, cirese, banane, avocado, prune uscate, stafide, cereale integrale.

Zincul este esential pentru crestere si dezvoltare, este esential pentru sistemul imunitar, activeaza sinteza insulinei.

Pentru a corecta deficitul mare de minerale, industria medicala ne ofera pastile si capsule cu minerale, insa cel mai mare ajutor il primim din partea naturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *