De ce sunt respinse gazele de sist in Germania

De ce sunt respinse gazele de sist in Germania
De ce sunt respinse gazele de sist in Germania

Doi politcieni de varf din Germania, fostul cancelar Helmut Schmit si un ministru al Mediului din partidul Angelei Merkel, au vorbit, in exclusivitate pentru Digi24, despre exploatarea gazelor de sist. In Germania, aceasta chestiune nu a fost agreata. Interviurile au fost realizate de Magda Crisan, pentru emisiunea „Jurnalul de seara”.

Fostul cancelar german Helmut Schmidt are o explicatie pentru avantul pe care l-au luat noile tehnologii in ultima vreme si de ce ideea gazelor de sist castiga teren. In Statele Unite.

„Am fost in Statele Unite, prima data, in urma cu 63 de ani. Era anul 1950 si se stia deja despre existenta gazelor de sist. Exista deja si ideea care astazi se numeste fracturare hidraulica. (…) Nu este nimic nou. Nou este ca sauditii au crescut atat de mult pretul combustibilului incat gazele de sist au devenit un produs la indemana, mai ieftin”, explica Helmut Schmidt, fost cancelar german.

In tarile europene, solutia fracturarii hidraulice nu a fost primita cu prea multa caldura.

Intrebat daca sfatuieste statele din estul Europei sa exploateze gazele de sist, Helmut Schmidt a raspuns ca ar lasa sa mai continue cativa ani dezbaterile pe aceasta tema.

„Decizia nu trebuie luata astazi. Discutiile despre pericolele pe care le presupune fracturarea hidraulica nu au durat suficient de mult cat sa se ia o decizie. (…) Daca aveti un stat dens populat ca Singapore atunci nu as accepta explorarea gazelor de sist. Daca avem de a face cu un stat cu un teritoriu intins ca URSS, acolo fracturarea nu m-ar ingrijora”, a spus fostul cancelar german.

Dupa inchiderea centralelelor nucleare, Germania cauta solutii viabile sa-si acopere necesarul de energie. Si daca se poate cat mai ieftin.

Cu toate acestea ministrul Mediului german, membru al Uniunii Crestin-Democrate a cancelarului Angela Merkel, nu crede ca tehnologia fracturarii va fi implementata prea curand in tara sa.

„In Germania avem dezbateri intense pe aceasta tema si multi oameni sunt ingrijorati pentru ca avem prea putine informatii despre ce riscuri reprezinta pentru mediu tehnologia exploatarii sisturilor (…) si de aceea in Germania, sunt convins, nu exista perspective pentru fracturarea hidraulica, in urmatorii ani”, a spus Peter Altmaier, ministrul german al Mediului.

Referindu-se la cazul Romaniei, actualul membru al Cabinetului Merkel a adaugat ca nu e in masura sa dea sfaturi „unui guvern prieten”.

La inceputul anului, ministerele germane ale Economiei si Mediului au vrut sa reglementeze extractia gazelor de sist. Metoda fiind interzisa, in special in zonele cu apa protejata si izvoare minerale. Initiativa a starnit opozitie in randul populatiei si in coalitia guvernamentala si in consecinta, a fost abandonata.

Unda verde pentru Chevron la Barlad

Pe de alta parte, in Romania, Chevron a primit unda verde pentru amplasarea langa Barlad a primei sonde de explorare a gazelor de sist din tara. Compania americana poate acum sa inceapa cercetarile la perimetrul concesionat in judetul Vaslui pentru a vedea care este cantitatea de gaze care poate fi extrasa. Pe langa acesta zona, Chevron a mai concesionat alte trei perimetre in Dobrogea, unde spera sa gaseasca gaze de sist.

Lucrarile de amenajare pentru sonda de langa Barlad vor costa trei milioane de lei si vor dura patru luni.

Ea va fi amplasata chiar la nici un kilometru de satul Pungesti. Platforma de extractie se va intinde pe o suprafata de 20.000 de metri, iar forajul se va face la o adancime de 3.000 de metri.

Localnicii isi fac deja griji in legatura cu viitoarea exploatare.

„Pai da! Ne polueaza tot! Avem animale si noi, avem copiii, nu!? Ce-o sa facem? Nu suntem de acord, nu-i normal! O sa plecam de aici daca si gata, ce-i sa facem?”, spune un localnic.

„Pai da ce-am vazut la Galati! Ca se cutremura pamantul acolo deci ce-am vazut la televizor”, crede o doamna din zona.

„Am discutat in sedinta ca nu suntem de acord cu gaze de sist si am demonstrat eu, asa, din cate stiam eu despre gaze de sist, ca sunt foarte daunatoare omului”, spune Constantin Tabacaru, care la 80 de anu a fost 14 ani primar in comuna si in ultimii 17 ani a fost consilier local.

Pentru autoritati, insa, nu sunt probleme in legatura cu exploatarea de la Pungesti. Dupa ce Chevron a prezentat toate documentele necesare, a fost eliberat si certificatul de urbanism.

„Din acest moment, responsabilitatea tuturor operatiunilor care se vor desfasura va reveni pe de-o parte companiei, care s-a angajat sa respecte toate regulile si structurilor care au capacitatea si calitatea de a verifica ce se intampla acolo”, a argumentat Dumitru Buzatu, patresedinte Consiliul Judetean Dumitru Buzatu.

Specialistii nu exclud insa ca anumite probleme sa apara pe parcurs.

„Factorii de risc care sunt legati de aceasta faza de explorare sunt, sa zicem, ascunsi la inceput, dar ei pot sa izbucneasca, e posibila o contaminare a panzei freatice intrucat se stie foarte bine ca cimentarile la oricare sonda nu sunt perfecte”, explica dr.ing. geolog Gabriel Milan Sava.

Pe langa acesta zona, Chevron a mai concesionat alte trei perimetre in Dobrogea, unde spera ca gaseasca gaze de sist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *