De la fizica la ecologie

 De la fizica la ecologie
De la fizica la ecologie

In fiecare vara din ultimii 25 de ani, ecologistul John Harte si-a petrecut diminetile pe pajistile de pe coastele vestice ale Muntilor Stancosi. In acest timp, acesta a luat mostre de sol din diverse terenuri incalzite special pentru experimente, in cadrul Laboratorului Biologic din Muntii Stancosi. Scopul sau a fost acela de a se folosi de datele obtinute pentru a prezice daca reactiile ecosistemelor la schimbarile climatice vor genera viitoare cresteri de temperatura ale climatului.

John Harte este un fost fizician teoretician care studiaza teoria ecologica si relatiile dintre climat si ecosistem. De asemenea, el detine titlul de profesor la Universitatea Berkeley, in cadrul Grupului de Resurse Energetice si Grupului de Stiinte ale Ecosistemelor si declara ca este motivat de dorinta sa de a ajuta planeta si de a rezolva probleme ecologice complexe.

,,John este un naturalist talentat si un bun specialist in pasari. S-a specializat in fizica pentru a imbina pasiunea sa pentru natura cu talentul sau pentru analiza matematica”, spune Robert Socolow, colegul lui John; la randul sau, fost fizician preocupat de domeniul ecologic.

Harte a fost pasionat inca din copilarie atat de natura si de privitul pasarilor, cat si de de fizica si matematica. Profesorii din timpul scolii l-au indemnat sa se specializeze in fizica; astfel, a obtinut o diploma in fizica in 1961 la Universitatea Harvard, continuand doctoratul in fizica teoretica la Universitatea din Wisconsin in anul 1965. A facut parte din echipa de la Cern intre anii 1965-1966 si din echipa Laboratorului Lawrence Berkeley din 1966 pana in 1968.

In 1969, in timp ce preda fizica la Universitatea Yale, Harte a decis sa se intoarca la studiul naturii. El si colegul sau Socolow au condus in acea vara un studiu de hidrologie in zona orasului Everglades din Florida. Studiul lor a demonstrat ca incercarea unora de a construi un aeroport ar pune in pericol rezervele de apa pentru sute de mii de oameni. De asemenea, acelasi studiu, detaliat intr-unul din capitolele cartii ,,Pamantul rabdator”, a dus la crearea unei zone imense de conservare a apei in sud-vestul Floridei.

,,Prin cateva calcule simple am reusit sa oprim crearea acelui aeroport. Mi s-a parut un lucru grozav si am vrut sa fac asta in continuare”, declara John Harte. John Harte era deja ingrijorat in privinta incalzirii globale si a decis sa studieze stiinta interdisciplinara a mediului inconjurator, bazandu-se si pe intelepciunea unor ecologi cunoscuti, precum G. Evelyn Hutchinson.

,,Norocul meu a constat in faptul ca am trecut de la fizica la ecologie la sfarsitul anilor ’60. Ecologia reprezenta un subiect de studiu complet nou si foarte putini oameni faceau ceea ce doream eu sa fac”, spune Harte. ,,Uniformizarea este un scop foarte important in fizica. Mi-am dorit foarte mult sa gasesc o uniformizare si in ecologie. Am avut si avantajul si de a fi capabil sa inteleg formulele matematice”.

Faptul ca a putut observa diverse fenomene din aceeasi perspectiva a fost foarte important pentru munca sa. Desi punctul sau de vedere nu este acceptat la scara larga de catre ceilalti ecologi, l-a ajutat sa inteleaga mediul inconjurator, sfarsind prin a-i aduce acestuia o contributie importanta.
In timpul carierei sale, Harte a facut parte din sase comitete stiintifice nationale, a publicat sute de articole si este autorul a opt carti pe diverse subiecte, precum biodiversitatea, schimbarile de clima si resursele de apa. A primit numeroase premii, cel mai important fiind premiul George Polk pentru contributia sa adusa unui grup de studenti la jurnalism care au adunat informatii cu privire la schimbarile de clima. John isi imparte timpul intre munca de teren si teorie, deoarece tine cursuri de biologie teoretica si posibilitati de a rezolva problemele de mediu. A fost profesorul indrumator a aproximativ 35 de studenti, 10 dintre ei fiind studenti la fizica.

,,Unii dintre ei au aflat de tranzitia mea si au crezut ca voi fi un indrumator bun. In general, studentii care au dorit sa faca si ei aceasta tranzitie au venit sa lucreze cu mine deoarece inteleg limbajul fizicii”, conclude Harte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *