De Ziua Pamantului, mobilizare pentru era Oraselor Verzi

De Ziua Pamantului, mobilizare pentru era Oraselor Verzi

De Ziua Pamantului, mobilizare pentru era Oraselor Verzi

Peste jumatate din populatia lumii traieste in orase si odata cu cresterea populatiei urbane si efectele poluarii se agraveaza. De Ziua Internationala a Pamantului, 22 aprilie, locuitorii planetei sunt mobilizati pentru a da un viitor mai bun comunitatilor prin ecologizarea oraselor si crearea unui mediu durabil si sanatos.

Tema anului 2014 Orase Verzi a fost aleasa pentru a atrage atentia asupra problemelor cresterii poluarii in aglomerarile urbane, datorata consumului sporit de energie si exploziei fara precedent a numarului de masini si a industriei transporturilor. Cele mai bune exemple par a fi China si India, doua dintre economiile lumii cu cea mai mare dezvoltare, care ocupa prin capitalele lor, Beijing si Delhi, primele pozitii pe lista celor mai poluate orase ale lumii.

Bucurestiul, pe locul doi in topul celor mai poluate capitale

Nu traim intr-o capitala tocmai verde. Praful care provine de la traficul aglomerat este principala problema. Nici la capitolul spatii verzi nu stam foarte bine. Primaria Capitalei a facut o masuratoare si a decis ca fiecarui cetatean ii revin cam 23 de metri patrati de spatiu verde, fata de 26 cat este limita pentru aglomeratiile urbane. ONG-istii spun ca Primaria a inclus in cei 23 de metri patrati si spatiile verzi din cimitire, dar si suprafetele de apa si coroanele copacilor plantati pe marginea strazilor. Asa se face ca cifra reala de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor este de 8 metri patrati. Mersul pe bicileta este cel care ar reduce poluarea aerului, dar nici macar 1% dintre bucuresteni nu folosesc constant bicicleta ca alternativa de transport fata de aproape 60% cat o folosesc in Copenhaga, de exemplu, potrivit corespondentului TVR Aura Poterasu.

Mai mult de 190 de tari organizeaza de Ziua Pamantului manifestari publice la nivel comunitar, national si international pentru protejarea planetei, oamenii vor planta copaci si vor face curat in comunitatle lor, actiuni inscrise in campania verde pentru ocrotirea mediului. Lansata in 2013, campania de ecologizare mobilizeaza populatia la nivel mondial pentru o noua era a oraselor verzi si se axeaza pe trei directii principale – constructiile, energia si transporturile. Scopul este dezvoltarea durabila a unui mediu mai curat si mai sanatos, viabil din punct de vedere economic prin imbunatatirea eficientei, prin investitii in tehnologii regenerabile si reforma reglementarilor in domeniul protectiei mediului.


(w400) Orase verMare parte a aglomerarilor urbane se bazeaza pe sisteme invechite de generare a energiei electrice, ineficiente si poluante, care trebuie inlocuite prin tranzitia la sisteme care valorifica sursele regenerabile de energie.

Cladirile actuale sunt raspunzatoare de cel putin o treime din emisiile de gaze cu efect de sera, iar prin solutii simple, de eficientizare a consumului de energie si design, casele verzi pot fi solutia reducerii drastice a acestor emisii.

Transporturile sunt sursa poluatoare cu cea mai rapida crestere si aprope trei sferturi din emisiile de gaze vin direct de la vehiculele de pe caile rutiere. Pentru a reduce poluarea este nevoie de imbunatatirea standardelor, de cresterea optiunilor privind transportul public, investitii in transporturile alternative, incurajarea mersului cu bicicleta sau pe jos.

Ziua Plantei Pamant a fost initiata de senatorul american Gaylord Nelson ca zi de lupta impotriva poluarii si a fost marcata pentru prima data la 22 aprilie 1970, cand peste 20 de milioane de americani au participat la manifestatii anti-poluare reunite sub numele de Ziua Pamantului, pe intreg teritoriul Statelor Unite. Demonstratiile de amploare au adus in atentia opiniei publice poluarea ca una dintre cele mai mari probleme ale omenirii si au convins politicienii de necesitatea adoptarii unei legislatii corespunzatoare pentru protectia mediului inconjurator: legea aerului curat, a controlului substantelor toxice si a calitatii apei.

Ziua Pamantului din 2007 a reusit cea mai mare mobilizare la nivel planetar si un miliard cetateni au luat parte la activitatile desfasurate in mii de locuri, Caracas, Ucraina, Tuvalu, Filipine, Manila, Venezuela, Togo, Spania, New York, Londra sau Madrid.

La 23 aprilie 2009, prin Rezolutia 63/278, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a desemnat ziua de 22 aprilie ca Zi Internationala a Mamei Pamant.23 Apr 2014 - Sursa: TVRArticole recente:
Alimentatie
meteosensibilitatea1
29 octombrie 2016
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Protectia Mediului
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Stop Abandonului
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016