Decanul Facultatii de Silvicultura: trebuie o strategie europeana in silvicultura

Moldova, unul dintre statele cu cele mai pu?ine p?duri din Europa
Decanul Facultatii de Silvicultura: trebuie o strategia europeana in silvicultura
Decanul Facultatii de Silvicultura: trebuie o strategia europeana in silvicultura

Specialistii, dar si oamenii obisnuiti recunosc in unanimitate ca padurea are un rol esential in mentinerea unui echilibru in mediul inconjurator, necesar sustinerii vietii pe planeta Pamant.

„In ceea ce priveste padurile, la nivel european s-a cazut de acord asupra unei strategii comune, iar aceasta strategie are trei elemente importante: aspectul economic, aspectul ecologic – ma refer aici la functia antierozionala, de protectie climatica, de stocare a carbonului, de asemenea, de protectie a apelor, pe langa aspectul relevant ce vizeaza conservarea unor ecosisteme forestiere importante, unice la nivel european, iar a treia componenta a acestei strategii vizeaza functia sociala a padurii, sa nu uitam ca foarte multe comunitati depind de aceasta resursa“, spune decanul Facultatii de Silvicultura din Brasov si rectorul Universitatii Transilvania, Ioan Vasile Abrudan.

Potrivit acestuia, Romania se situeaza usor sub media Uniunii Europene. In zona de campie, procentul de impadurire este in jur de opt la suta. „Din pacate, in ultimii 24 de ani, sumele si resursele financiare puse la dispozitie au fost extrem de limitate. Pe de alta parte, consider ca un aspect important ar fi prioritizarea si practic includerea lucrarilor de impadurire in masurile care vor fi finantate in noul plan national de dezvoltare rurala pentru perioada 2014- 2020 pentru impadurire“, mai spuen Abrudan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *