Decizii importante privind situatia vegetatiei arboricole din municipiul Iasi

Decizii importante privind situatia vegetatiei arboricole din municipiul Iasi
Decizii importante privind situatia vegetatiei arboricole din municipiul Iasi

Comisia speciala de ordonare a vegetatiei de la nivelul municipiului Iasi a luat cateva masuri cu privire la situatia arborilor din municipiul Iasi. O prima decizie se refera la Plopii fara sot, monument al naturii reprezentativ pentru Iasi. Astfel, membrii Comisiei, respectiv Constantin Toma (din partea Academiei Romane), prof. dr. Viorica Iacob (de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”) si ing. dr. Ionel Lupu (de la Asociatia Dendrologica „Anastasie Fatu”), au facut primele verificari in teren la Plopii fara Sot, unde au analizat starea arborilor. „Cei trei specialisti au analizat in detaliu situatia Plopilor fara Sot. Dupa aceasta prima verificare, Comisia a fost de acord cu inceperea tratamentului la arborii care prezinta un grad ridicat de putreziciune la nivelul scoartei. Vom incepe acest tratament imediat ce vremea o va permite, Plopii fara sot urmand a fi atent monitorizati de membrii Comisiei pe toata durata actiunii”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Comisia speciala de ordonare a vegetatiei de la nivelul municipiului Iasi a mai analizat si situatia arborilor din mai multe zone de pe raza municipiului Iasi, in special arborii plantati in platbandele strazilor si bulevardelor din oras. Astfel, ca o prima masura, Comisia a decis inlaturarea tuturor arborilor uscati de la marginea bulevardelor si pregatirea locurilor pentru campania de plantari care va demara in aceasta toamna. „Sunt foarte multe sesizari din partea iesenilor cu privire la arborii uscati de la marginea arterelor de circulatie, dar si la cei dintre blocurile din cartiere. In perioada urmatoare, etapizat, colegii de la Servicii Publice ii vor indeparta si vor pregati terenul pentru campania de plantari din toamna. Aceasta actiune va incepe imediat, pentru ca acesti arbori, fiind uscati, pot fi un pericol atat pentru autovehicule, cat si pentru pietoni. Sa nu uitam ca in aceasta perioada furtunile de vara sunt violente, iar arborii uscati se prabusesc foarte usor”, a mai declarat edilul.

In aceeasi ordine de idei, Mihai Chirica si ing. Ionel Lupu s-au deplasat, astazi, 18 iunie, in Parcul Copou, unde angajatii Servicii Publice au semnalat existenta unui tei care prezinta crapaturi importante in scoarta. „Am fost anuntati despre existenta unui tei a carui scoarta a crapat din cauza vantului. Arborele a devenit un pericol real pentru cei care isi petrec timpul liber in Parcul Copou. Scoarta teiului prezinta crapaturi pe tulpina principala si am dispus izolarea zonei si interzicerea circulatiei pe aleile din imediata vecinatate a arborelui”, a afirmat Mihai Chirica.

Prezent in Parcul Copou la solicitarea municipalitatii, ing. Ionel Lupu a analizat starea de sanatate a arborelui. Impreuna cu viceprimarul, s-a decis efectuarea unor analize in regim de urgenta a tulpinii crapate. „Am dispus analizarea tulpinei afectate cu un burghiu Pressler si, functie de rezultat, vom lua deciziile care se impun. Daca arborele nu mai poate fi salvat, atunci il vom inlocui cu puiet din aceeasi specie, in perioada de plantari. Vom actiona cu rapiditate, pentru ca dorim ca incidentul din anul 2010, cand un tei ce parea sanatos a cazut peste cinci copii, sa nu se mai repete. Rugam iesenii care isi petrec timpul liber in Copou sa evite zona respectiva si sa respecte delimitarile efectuate de cei de la Servicii Publice”, a conchis viceprimarul Mihai Chirica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *