Declaratia comuna de la Rosia Montana

Declaratia comuna de la Rosia Montana

Organizatiile de mediu si participantii care au luat parte la Festivalul Fan Fest de la Rosia Montana au adoptat o declaratie comuna, prin care vor sa atarga atentia autoritatilor asupra faptului ca localitatea trebuie salvata.
Declaratia de la Rosia Montana
Pentru salvarea statului de drept in Romania

In perioada 12-15 august 2011, in cadrul FanFest 2011, la Rosia Montana au fost organizate o serie de conferinte si dezbateri la care au participat numerosi reprezentanti ai societatii civile, arhitecti, arheologi, juristi, artisti si activisti din domeniul mediului, patrimoniului cultural si al drepturilor omului. Conferintele si dezbaterile au avut ca obiect situatia localitatii Rosia Montana, amenintata de distrugere iremediabila si definitiva de proiectul minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).
Analizele, prezentarile si dezbaterile au scos in evidenta:

Pe Aceeasi Tema

Cum a impartit FanFest locuitorii din Rosia Montana in doua tabere

1. faptul ca Rosia Montana are o sansa extraordinara de a se dezvolta prin valorificarea patrimoniului cultural, natural si imaterial exceptional pe care il detine, dezvoltare blocata insa abuziv chiar de catre autoritatile publice care ar trebui sa o faciliteze;
2. minciunile si manipularea agresiva ale propagandei RMGC, sustinuta in mod vinovat de o mare parte a mass-media autohtone;
3.practici abuzive, realizate in complicitate cu institutii publice si politicieni, care merg de la eludarea procesului legislativ democratic, incalcarea drepturilor omului si statutul de stat de drept pe care Romania si-l revendica, din pacate doar la nivel declarativ.
1. Sansa Rosiei Montana
Valoarea exceptionala a patrimoniului cultural, natural si imaterial de la Rosia Montana a fost evidentiata in numeroase randuri in ultimii ani. In acest sens s-au pronuntat specialisti romani si internationali, fie in nume propriu, fie in numele unor institutii cu un prestigiu recunoscut – Academia Romana, ICOMOS, Europa Nostra, OAR, UAR, Pro Patrimonio, ARA, Heritage etc. In repetate randuri, toate aceste institutii si personalitati au solicitat autoritatilor romane (si in mod special Ministerului Culturii) inceperea demersurilor necesare pentru inscrierea Rosiei Montane pe lista monumentelor de patrimoniu mondial UNESCO. Autoritatile publice au refuzat, in mod discretionar, sa raspunda tuturor acestor solicitari.
Dupa cum s-a evidentiat in cadrul intalnirii de la Rosia Montana, un patrimoniu de o asemenea valoare poate genera o dezvoltare durabila a unei comunitati, cu tot ce inseamna aceasta: locuri de munca, venituri consistente pentru membrii comunitatii, bunastare si o calitate superioara a vietii. In acest sens exista exemple de pe intreg mapamondul, precum si in imediata apropiere a Rosiei Montane. Dezvoltarea din ultimii ani a localitatii Rimetea (aflata la doar 30 de kilometri de Rosia Montana si a carei valoare a patrimoniului cultural este doar in parte comparabila cu cea a Rosiei Montane) este o lectie a carei ignorare de catre autoritatile romane este condamnabila.
2. Manipularea RMGC
Beneficiind de complicitatea unei mari parti a mass-media autohtone, influentata de sumele de ordinul zecilor de milioane de euro pompate in conturile acestora, RMGC incearca sa controleze opinia publica, fie prin promovarea agresiva a unei publicitati mincinoase, fie prin blocarea mesajelor critice la adresa proiectului minier. Atat anterior, cat si in cadrul intalnirii de la Rosia Montana, au fost prezentate cazuri concrete de cenzura in mass-media, de presiuni editoriale si de cumparare a unor institutii media si a unor jurnalisti. De asemenea, au fost prezentate deciziile fara echivoc ale Comitetului Etic al Consiliului Roman pentru Publicitate care au calificat reclamele RMGC ca fiind mincinoase in privinta beneficiilor pe care statul roman le-ar obtine si al numarului real de locuri de munca pe care le-ar genera proiectul RMGC.
In ultimele zile, cu cateva exceptii, mass-media locale si nationale au ignorat cel mai mare festival cultural din Romania realizat in exclusivitate pe baza de voluntariat – FanFest 2011. Numeroase institutii media au prezentat insa pe larg reactiile RMGC la acest eveniment. Practic, institutiile media in discutie au prezentat reactiile RMGC la un eveniment despre care cititorii si telespectatorii nu primisera vreo informatie de la aceleasi institutii media. Acest lucru reprezinta o desconsiderare grava a propriilor cititori si telespectatori, dar si o incalcare a dreptului acestora la o informare echilibrata si corecta.
3.Ilegalitati pe banda rulanta
In aceasta vara, RMGC a obtinut un certificat de descarcarea de sarcina arheologica a Masivului Carnic, intr-un mod absolut abuziv, pe baza unui aviz eliberat de Comisia Nationala de Arheologie, care incalca in mod flagrant o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila si intr-un mod lipsit total de transparenta. Precedentul certificat de descarcare de sarcina arheologica (anulat de instanta) avea acelasi obiect si a fost eliberat de aceleasi institutii. Acest lucru nu reprezinta doar un atac la adresa patrimoniului cultural national, ci si o incalcare extrem de grava a principiului autoritatii de lucru judecat, un principiu fundamental pentru functionarea a ceea ce se numeste si reprezinta statul de drept.
Pentru a curata drumul in calea proiectului RMGC a fost initiat un proiect de Lege a Minelor, care, in mod surprinzator a trecut de Senat, urmand ca in aceasta toamna sa intre la vot in Camera Deputatilor. Proiectul contine articole a caror aplicare ar anula toate prevederile legale menite sa asigure protejarea patrimoniului cultural si national al Romaniei, precum si cele privitoare la dreptul universal si constitutional de proprietate. O asemenea lege ar lasa fara aparare si la discretia marilor companii zeci de mii de romani care au ghinionul sa locuiasca in zonele vizate de astfel de proiecte abuzive. Rosia Montana este doar unul din alte zeci de proiecte miniere care vizeaza exploatarea bogatiilor subsolului romanesc, fara a lua in considerare dezvoltari durabile alternative, incalcand drepturi si libertati cetatenesti inalienabile si provocand distrugeri iremediabile ale patrimoniului natural si cultural al Romaniei.

Asa-zis-ul proiect de ”lege a minelor” este, de fapt, un proiect de lege a exproprierii discretionare si un proiect al disparitiei patrimoniului natural, cultural si imaterial al Romaniei. Adoptarea unei asemenea legi ar face din notiunile de drepturile omului si stat de drept simple formule propagandistice si demagogice.

Luand in considerarea toate cele aratate mai sus, Campania ”Salvati Rosia Montana!” solicita in mod public tuturor persoanelor si institutiilor publice sau private cu competente in domeniu:
1.Respectarea hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile din cazul Rosia Montana.
2.Stoparea proiectului de lege a marii exproprieri nationale (asa-zisa Lege a Minelor).
3.Incetarea (din partea institutiilor mass-media) a incalcarii dreptului cetatenilor la o informare corecta si echilibrata.
4.Inceperea demersurilor necesare pentru ca Rosia Montana sa-si valorifice adevarata sansa de dezvoltarea durabila – patrimoniul cultural, natural si imaterial.
Campania ”Salvati Rosia Montana!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *