Deficitul global de apa

  Metodele de protejare a surselor de apa din cele mai multe natiuni nu sunt destul de eficiente pentru a salva aceasta resursa vitala. Acest fapt se reflecta in crestere alarmanta a deficitul de apa si in scaderea sanatatii ecosistemelor acvatice din intreaga lume. Mult mai pretioasa decat petrolul, dar cu toate acestea irosita in mod banal, se poate argumenta ca una din cele mai presante probleme este cea privind resursa modiala de apa.

Asigurarea de alimentare cu apa

  • Dezvoltarea umana depinde de resursele adecvate de apa-un fapt care a influentat alegerea amplasarii de comunitati, nivelul de agricultura, precum si forma de industrie si de transport timp de secole. Pentru ca se afla in locul central in activitatea noastra, apa este, de asemenea, in centrul inovatiilor si investitiilor de inginerie sub forma de baraje, canale, conducte, precum si a sistemelor de irigare.
  • In prezent, exista mai mult de 45000 de baraje mari (barajele mai inalte de 15 metri) in lume, cele mai multe dintre ele construite in ultimii 35 ani. Aceasta reprezinta o capacitate de stocare de 700% crestere in stoc permanent de apa in sistemele de rau de la 1950. Cresterea capacitatii de stocare a permis extinderea agriculturii prin utilizarea de irigatii, precum si capacitatea de a distribui apa mai uniform pe tot parcursul anului, in multe zone ale lumii unde sezonier penuria de apa era o problema. Dar cererea de apa este in crestere rapida, ceea ce pune in pericol existenta a stocurilor de apa colectata. Consumul global de apa a crescut de sase ori intre 1900 si 1995, mai mult decat dublu fata de rata de crestere a populatiei si continua sa evolueze rapid pe masura ce nevoile agricole, industriale si interne cresc. De aceea, nu este de mirare ca si impactul consumului de apa asupra mediului se afla intr-o rapida evolutie.

    De exemplu, cresterea enorma a numarului de baraje a fragmentat si alterat serios fluxul a circa 60 la suta din bazinele hidrografice majore ale lumii. Pe masura ce populatia creste ca numar si sistemele de apa dulce sunt modificate la un punct in care multe din functiile lor de baza sunt afectate, devine din ce in ce mai dificil sa se asigure resurse suficiente de apa atat pentru oameni cat si pentru natura. In orice caz, astfel de medii globale nu reusesc sa infatiseze detaliat situatia resurselor de apa. Aprovizionarea cu apa este inegal distribuita pe tot globul, cu unele zone care contin surse abundente de apa, iar altele cu surse mult mai limitate de aprovizionare. De exemplu, regiunile aride si semiaride primesc doar 2 la suta din media de aprovizionare globala chiar daca ele ocupa aproximativ 40 la suta din suprafata terestra. In bazinele hidrografice ce necesita un aport mare de apa in raport cu resursele disponibile, deficitul de apa este o problema in crestere. Tehnologiile hidrologice nu vor fi suficiente pentru a se adresa crizei de apa in crestere.
    Rezolvarea crizei de apa va insemna si alegeri dificile in ceea ce priveste care realocarea apei catre cele mai avantajoase moduri de utilizare din punct de vedere economic si social. Aceasta ar putea insemna redirectionare a apei de la agricultura la utilizari comerciale sau de uz casnic. In China, de exemplu, planificatorii estimeaza ca o anumita cantitate de apa folosita in industrie genereaza de 70 de ori mai mult profit decat valoarea economica a aceleiasi cantitati de apa utilizate in agricultura.

    Sursa: earthtrends.wri.org

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *