Defileul Jiului, un paradis chiar si pentru vipere

Vremea extrem de calduroasa face ca unul dintre cei mai periculosi serpi din Romania sa coboare de pe stanci pana pe drumul ce merge pe malul Defileului Jiului, unde este mai rece
Temperaturile ridicate din ultimele zile au determinat viperele sa coboare pana pe malul Jiului. Zona, ideala pentru turism, risca sa fie ocolita de excursionisti.

Potecile din Defileul Jiului, circulate de obicei de turisti sau de culegatorii de plante medicinale, sunt traversate acum de serpii periculosi care alearga spre fundul vaii. Localnicii din Valea Jiului care cutreiera zona pentru a aduna soc sau alte plante medicinale au semnalat prezenta a zeci de reptile, dar mai ales vipere cu corn, pe drumurile din parcul national.

Acest fenomen neobisnuit este explicat de specialisti prin schimbarea climatica brusca si cresterea temperaturilor de la 16 la 36 de grade Celsius in decurs de cateva zeci de ore.

Aprovizionati cu ser antiviperin

Peretii defileului au fost amenajati si asigurati astfel incat sa permita trecerea apei din panza freatica, dar sa nu reprezinte un pericol pentru persoanele care trec pe sosea

Mai multi muncitori care lucreaza pe un santierele deschise in defileu spun ca nu o data au fost la un pas de a fi atacati de serpii innebuniti de caldura. „Ies la drum, de dimineata, de cum da caldura. Se incolacesc si isi ridica putin capul. Trebuie sa ai grija mare pe unde calci, pentru ca nu stii cand sare unul la tine. Daca esti singur, esti ca si mort. E teritoriul lor, nu ai ce face. Asa ca, mai bine sa fii atent. Noi, cand le vedem, le ocolim de la distanta, pentru ca vipera cu corn te ataca din saritura”, spune Anton Rosianu, unul din muncitorii care lucreaza pe santierele din Defileul Jiului.

Unitatea Primire Urgente din cadrul Spitalului Petrosani s-a aprovizionat cu antidotul impotriva veninului de vipera, in eventualitatea unei urgente.

Masura a fost luata si pentru ca sute de familii de disponibilizati din Valea Jiului cutreiera muntii din imprejurimi, in cautarea fructelor de padure, iar posibilitatea ca o persoana sa fie victima unei vipere este ridicata. Pe poteci au fost puse, inca de anul trecut, panouri de avertizare asupra pericolului de a fi atacat de serpi.

Rezervatie naturala

Defileul Jiului a fost trecut pe lista zonelor protejate in anul 2005, fiind una dintre cele mai tinere rezervatii naturale de pe teritoriul tarii noastre. Parcul e situat de-a lungul defileului format de raul Jiu intre masivele Parang si Valcan, in nordul judetului Gorj.

Zona salbatica se afla la o distanta de 28 de kilometri de municipiul Targu Jiu si la 2 kilometri de localitatea Petrosani, fiind strabatut de Drumul European 79. Suprafata totala a parcului este de 11.127 hectare, marea majoritate a acesteia aflandu-se pe teritoriul judetului Gorj, 10.545 ha, iar restul revenind judetului vecin, Hunedoara (582 ha). Zona impresioneaza prin salbaticia si frumusetea extraordinara a locurilor, prin uimitoarea bogatie a florei si faunei salbatice.

Castru roman

Defileul a avut dintotdeauna o mare importanta strategica. Inca de pe vremea romanilor, aici a fost ridicat un castru in calea armatelor invadatoare. In toamna anului 1916, tot aici s-au dat lupte intense, defileul avand o deosebita importanta pentru apararea Olteniei de invazia germana.

Ruinele castrului roman de piatra, dar si urmele unei asezari civile din sec II si III din localitatea Bumbesti-Jiu fac parte din monumentele istorice cu o mare insemnatate pentru poporul roman, care pot fi vizitate de turisti.
Cele mai multe tuneluri din Romania

Soferii cu masini de teren isi pot testa abilitatile off-road, parapetii defileului fiind zonele cele mai apreciate de temerari

De la Livezeni pana la Bumbesti-Jiu, pe o lungime de 33 km, raul Jiu si-a facut cel mai salbatic defileu din Romania.

Specialistii in geologie au spus ca aceasta salbaticie se datoreaza rocilor foarte rezistente, precum cuartite, amfibolite, calcare cristaline ce dezvolta si mentin peretii muntelui.

Din acest motiv, aici se afla sectorul de cale ferata cu cele mai multe tuneluri aflate intr-un singur defileu din lume: 43 de tuneluri pe 33 de kilometri. Constructia caii ferate a inceput in anul 1924, dar a fost definitivata in anul 1948.

Specii rare si protejate

Gusterii de pe Valea Jiului sunt o specie unica in Europa

In Parcul National Defileul Jiului au fost inventariate 701 specii de plante si 441 de specii de animale, din care mai bine de o treime sunt protejate

Dintre mamifere, cele mai intalnite sunt ursul, rasul si vidra

Aici sunt specii de insecte rarisime, de interes comunitar, aflate pe listele Uniunii Europene

In Defileul Jiului traiesc cinci specii de liliac, care au disparut cu ani in urma de pe continentul european, exemplare de vipere cu corn si scorpioni mici, care sunt pe cale de disparitie

Sporturi pentru amatorii de senzatii tari

Zeci de tineri iau cu asalt, in fiecare weekend, Defileul Jiului, pentru a practica sporturi extreme precum raftingul sau escaladarea unor versanti abrupti cu vehicule de teren. Riscurile sunt mari si, nu de putine ori, masinile au ramas blocate in zone imposibil de urcat, fiind necesara interventia echipajelor specializate de tractare. Tinerii vin din Bucuresti, Deva si Timisoara, fiind atrasi de faima celei mai salbatice zone din Romania.

Traseu de rafting

Pasionatii de rafting iau, la propriu, cu asalt raul Jiu, pe segmentul involburat dintre Polatiste – Petrosani si Lainici – Gorj. Pe o portiune de circa 20 de kilometri, cei care se aventureaza cu asa-zisele plute gusta emotii si un nivel crescut de adrenalina. Multi povestesc ca au incercat si alte sporturi, dar nimic nu se compara cu „o tura” prin sicanele dintre versantii defileului. „Marfa! Ce sa spun, este extraordinar de frumos. Nici bere nu iti mai trebuie dupa o tura cu barca, pentru ca esti suficient de beat din cauza adrenalinei.

Coborarea pe Jiu cu pluta sau cu barca se face numai pe o distanta de 25 kilometri

Merita sa iti petreci o minivacanta aici. Cazarea in casele din padure nu este scumpa si nu sunt reguli, pentru ca nu deranjezi pe nimeni. Asta este cel mai important, esti in libertate si nu-ti faci griji ca te bate cineva pe umar ca ai calcat pe iarba”, spune Florentin Damaschiev, unul dintre temerari.

Si drumul pana aici e o incercare

Pentru a strabate cei 33 km ai defileului cu trenul, trecerea prin cele 43 de tuneluri este asigurata de 15 bolti de sustinere din beton, 109 poduri, 2,5 km ziduri de sprijin si aproximativ trei milioane de metri patrati de terasamente.

Multi turisti, mai ales straini, prefera riscul de a veni cu masina proprie si de a infrunta viperele si drumurile inguste de dragul salbaticiei. Calea ferata si soseaua sunt situate, in general, pe maluri diferite ale raului, dar se intretaie din loc in loc, oferind prilejuri de popas pentru fotografii unice si spectaculoase.

Atractie pentru soferi

In Parcul National Defileul Jiului exista mai multe trasee de escalada sau pentru drumetie

Tot aici se mai pot descoperi pesteri „virgine”, iar foarte multi doritori incearca sa descopere asemenea comori, care le-ar putea purta numele

Distractia cea mai testata de bucuresteni este insa calatoria in masina pe parapetii care indiguiesc Jiul

Doi tineri au facut anul trecut un pariu cum ca vor urca cu masina pe un versant aproape imposibil de escaladat. Incercarea lor a strans cred ca vreo suta de curiosi, incat au blocat circulatia pe drumul national

Toti soferii care treceau pe drum si-au oprit masinile sa asiste la incercarea tinerilor. Cei doi tineri cu masina n-au reusit sa castige pariul. Incercarea face acum parte din pachetele oferite de firmele de turism din zona

Regulile rezervatiei

Vanatoarea si pescuitul sunt interzise in Parcul National Defileul Jiului, iar accesul turistilor este permis numai pe locurile marcate

Sunt permise activitatile traditionale (pasunat rational, recoltarea plantelor medicinale, a fructelor de padure si a ciupercilor) cu acordul prealabil al administratiei parcului

Zona are un mare potential turistic, fiind bogata in grote spectaculoase, puturi naturale sau avene

In inima padurii, localnicii construiesc un tip de conace cu un model unic in lume, aceste gospodarii specifice locului fiind locuite

Pe traseul Bumbesti-Jiu-Petrosani pot fi vizitate manastirile Lainici si Visina

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *