Defrisarile din „altarul” gigantilor de la Sinca au fost anihilate

Defrisarile din "altarul" gigantilor de la Sinca au fost anihilate

WWF lupta pentru a declara padurea seculara din vecinatatea localitatii rezervatie naturala. „Adevarul” si „Adevarul de seara” sunt partenerii WWF pentru salvarea copacilor de dimensiuni record, de la exploatare.

Pentru inceput, WWF a incheiat un parteneriat cu autoritatile locale din Sinca, care s-au angajat ca, in urmatorii ani – pana cand padurea va fi declarata rezervatie naturala – sa nu taie nici macar o ramura din padurea seculara, care se intinde pe aproape 350 de ha, in vecinatatea comunei.

Edilii primesc si o compensatie, in contul banilor care s-ar fi castigat din exploatarea lemnului, respectiv 100.000 de lei. Intelegerea a fost parafata, astazi, de cele doua parti si, pentru inceput, autoritatile locale au primit 40.000 de lei. Banii provin din cei 2% din impozitul pe venitul global, colectati in decursul anului trecut, campanie ce continua si anul acesta, dar si din alte activitati ale WWF.

„Putem vorbi de o padure cvasivirgina, care inca nu a fost exploatata de om. O padure care se autoregenereaza si unde gasim de la seminte pana la arbori care au peste 400 de ani. Padurile de acest gen nu constituie decat 3% din suprafata totala impadurita a Europei. Trebuie sa luptam sa le salvam si sa nu intre in circuitul de productie. Aceasta padure este ca un altar natural, unde singurul arhitect sunt legile lui Dumnezeu”, ne-a declarat Radu Vlad, specialist forestier la WWF.

Reprezentantii WWF spun ca, anual, din exploatarea padurilor, Romania are un venit de 250 de milioane de euro, o suma infima in comparatie cu prejudiciul adus naturii. „Solutia pe care noi o propunem este sa crestem valoarea pentru masa lemnoasa exploatata, nu sa extindem defrisarile”, a punctat Vlad.

Copaci gigant

Padurea de la Sinca este unica prin faptul ca exemplarele de aici ating dimensiuni care nici macar nu se regasesc in manualele de specialitate.

„De exemplu, fagii nu depasesc 41 de metri inaltime, dar la Sinca ei ating si peste 50 de metri si un diametru de aproximativ 1,5 metri. La fel si brazii, care au mai bine de 54 de m inaltime”, a explicat Sorin Urdea, seful Regiei Publice Locale a Padurilor Sinca. Adevarati sequoia de Romania, care daca se va constata ca sunt intr-adevar cei mai inalti din tara, vor fi propusi pentru Cartea Recordurilor. „Vrem sa atragem atentia si UE ca aceste paduri seculare trebuie protejate, dar in acelasi timp si proprietarii lor trebuie compensati”, a spus Radu Vlad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *