Defrisarile ilegale de la Novaci, pe masa DNA

Defri??rile ilegale de la Novaci, pe masa DNA
Defrisarile ilegale de la Novaci, pe masa DNA
Defrisarile ilegale de la Novaci, pe masa DNA

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, din cadrul Ministerului Mediului, Doina Pana, a declarat, intr-un interviu acordat ecopolitic.ro, ca rapoartele privind defrisarile ilegale din Gorj, care au dus la inundatiile din vara, au fost trimise organelor abilitate pentru verificari. Doina Pana a precizat ca, spre deosebire de alte ministere, aici nu se face prea mult „spectacol”, organele de control interne preferand sa lucreze in liniste. Pe de alta parte, organele de ancheta ale DNA si DIICOT vor avea ceva de lucru in perioada urmatoare, pentru ca raportul preliminar al Ministerului Mediului indica un jaf de proportii in padurile si pe albiile raurilor din judet, cu precadere in zona Novaci, de unde au pornit inundatiile devastatoare din vara.

Jaf in padurile Gorjului

Potrivit raportului intocmit in luna august de Ministerul Mediului, s-au gasit exploatari forestiere fara ca amenajamentele silvice pentru suprafetele de padure respective sa fie aprobate si fara sa detina aviz de mediu. Aceasta neregula a fost constatata la Ocolul Silvic Buila care administreaza suprafata de padure in proprietatea Obstei Cerbul, Ocolul Silvic Eparhial Gorj si Ocolul Silvic Obarsia Lotrului-Voineasa pentru suprafata de padure aflata in proprietatea Obstei Bercesti-Vladoi. Totodata, in urma controlului s-a mai descoperit ca in zona Novaci, Polovragi si Buila s-a exploatat lemn in cantitati uriase, fara insa ca firmele sa aiba autorizatie de mediu pentru aceasta activitate. Nu mai putin de 10 firme taie „la greu” lemne, cantitatea exploatata ilegal fiind de peste 25.000 de metri cubi. „Este vorba despre 10 societati de pe raza Ocolului Silvic Polovragi care au exploatat o cantitate totala de 8.183 metri cubi, 4 societati pe raza Ocolului Silvic Novaci cu o cantitate de 8.395 metri cubi si 4 societati aferente Ocolului Silvic Buila unde s-au exploatat 9.334,9 metri cubi”, se arata in raportul Ministerului Mediului, intocmit dupa inundatiile din judet.

Autorizatii emise ilegal

Una dintre cauzele care a dus la prabusirea podului de peste raul Gilort, in localitatea Albeni, a fost generata tot de exploatari ilegale, de data aceasta de nisip si pietris de catre unele firme din zona. Cazul a fost denumit „Afacerea balastiera”, pentru ca mai multe societati comerciale au scos agregate din Gilort la distanta de doar cateva zeci de metri de piciorul podului prabusit. Potrivit raportului intocmit de Ministerul Mediului, in cazul tuturor balastierelor de pe Gilort, autorizatiile de mediu au fost emise fara a fi respectate prevederile legale. Astfel, fie au documente incomplete, fie in fisele de prezentare si in autorizatiile de mediu emise nu sunt specificate elementele esentiale ale activitatii desfasurate, respectiv suprafata pe care este permisa exploatarea, adancimea de extractie, distanta fata de alte constructii situate in amonte si aval de perimetru.

Defrisari autorizate

Ultimul, dar nu cel mai putin grav aspect descoperit a fost acela ca APM Gorj a autorizat exploatari lemnoase in arii protejate. Este vorba de situri ale „Natura 2000”, pentru care a eliberat autorizatii fara avizul administratorului sau custodelui ariilor respective. Mai grav, au fost eliberate autorizatii dupa ce masa lemnoasa fusese deja exploatata, dupa cum mentioneaza oficialii Ministerului Mediului, in speta documente eliberate in 2014, pentru defrisari incheiate deja din 2013.
„Rapoartele sunt inaintate organelor abilitate”

Toate aceste nereguli au fost confirmate, ulterior, de controale in teren, efectuate destul de interesant, dupa cum a precizat ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana, intr-un interviu pentru ecopolitic.ro. Ministrul a spus ca reprezentantii organelor interne de control au fost trimisi in tara fara sa aiba nici cea mai vaga idee unde se vor opri pentru a face verificarile, pentru a putea sa-i prinda „pe picior gresit” pe cei care incalca legea. Mai mult, Pana a precizat ca rapoartele intocmite de reprezentantii corpului de control au ajuns deja pe masa procurorilor pentru verificari. „Noi nu iesim sa facem spectacol in media… Rapoartele le trimitem direct spre organele abilitate DIICOT sau DNA. Intr-adevar a existat un raport. Noi in permanenta controlam, dar controalele nu le facem la vedere. Au existat controale concomitente la 92 de locatii din tara, impreuna cu Ministerul de Interne si ANAF. Nici cei care controlau nu stiau unde merg, stiau ca vor fi in Romania, tocmai pentru a prinde pe picior gresit pe cei care fac prostii… Cu certitudine, la ora actuala, in Gorj, rapoartele sunt inaintate organelor abilitate”, a precizat Doina Pana.

„Defrisarile au fost cauza inundatiilor”

Intrebata de jurnalistii de la ecopolitic.ro ce s-a intamplat si cu balastierele de pe Gilort, Pana a spus ca situatia ar fi trebuit gestionata deja, insa a precizat ca, daca sunt semnale ca nu s-a facut nimic pentru stoparea fraudelor, sa fie sesizata si va trimite din nou Corpul de control acolo. Mai mult, ministrul a spus ca, din punctul sau de vedere, cauza inundatiilor a fost, fara indoiala, exploatarea ilegala, fie de material lemnos, fie de agregate. „Rugamintea mea este ca daca nu s-a rezolvat pana in acest moment (nr.: situatia privind afacerea „Balastiera”), sa mi se faca o sesizare scrisa. La orice sesizare scrisa, iar eu voi trimite corpul de control. (…) Sunt convinsa ca defrisarile care au fost au condus la acest tip de ploi. Nu stiu cine sunt aceste autoritati, dar pe zona mea, orice intrebare va primi un raspuns. Noi avem o deschidere la comunicare si nu agream aceste situatii. Nu dorim sa ne inchidem intr-o sera”, a mai precizat Doina Pana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *