Delfinii in primejdie

In fiecare primavara, din ce in ce mai multi delfini sunt gasiti morti pe plajele din Romania. Se pare ca fenomenul se datoreaza anomaliilor climatice, zgomotului facut de ski-jet-uri sau de exercitiile militare. Ecologii adauga la acestea si pescuitul excesiv ce dauneaza vietii delfinilor. Specialistii au constatat ca primavara cand ia amploare pescuitul calcanilor, atunci se gasesc cei mai multi delfini morti. Calcanul e mancarea preferata a delfinului. Calcanul este pescuit cu ajutorul unor plase de mare intindere. Delfinii atrasi de numarul mare de pesti prinsi se agata in plase si mor.

Urmarirea delfinilor, dar si a conditiilor de viata in apele teritoriale romanesti – acestea sunt obiectivele organizatiei Oceanic Club din Constanta. Membrii organizatiei au semnalat ca milioane de exemplare au disparut. Se numara intre 2,5 si 3,2 milioane in 1950 si, in prezent, ca urmare a faptului ca vanatoarea a fost oprita in anii ’80, mai raman inca 100.000 de exemplare. Se presupune ca aproape 4500 de delfini din 3 specii amestecate traiesc inca in apele romanesti.

Acum un an si jumatate, organizatia Oceanic Club a lansat programul ,,Delfini in criza”. Se urmareste identificarea si recuperarea plaselor de pescuit abandonate sau pierdute de pescari, dar si de a se face o inventariere a populatiilor de delfini. Razvan Popescu, directorul si coordonatorul organizatiei, spune: ,,Am reusit sa observam multe elemente noi si destul de dramatice despre sanatatea acestor populatii, a stilului de pescuit, dat fiind ca dupa o furtuna multe plase de pescuit se pierd. Sunt deja destule in apele marii. Cu scafandrii nostri am reusit sa extragem din apa 280 de kilograme de plase abandonate pe care noi le-am distrus. Pe aceeasi cale am descoperit ce tip de plasa e folosit, deoarece nu e tipul clasic. Unii afirma ca acest tip produce mai putine pagube delfinilor. Acesta asigura totusi un baraj in fata a tot ce traieste si inoata. In momentul in care un delfin merge spre tarm, se prinde in aceste baraje si moare”.

Membrii de la Oceanic Club Constanta sunt de parere ca doar programele europene regionale ar putea asigura o redresare a populatiilor de delfini de la Marea Neagra. Toate statele riverane ar trebui sa contribuie la reusita acestor programe.

Sursa: Radio Romania International

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *