Spaniolii au gasit ”o comoara ecologica” in mijlocul Bucurestiului

Spaniolii au gasit ”O COMOARĂ ECOLOGICĂ” in mijlocul Bucurestiului

Printre blocurile comuniste si zgarie-norii din mijlocul Bucurestiului se gaseste asa numitul ‘lac’ Vacaresti, o balta abandonata care a dezvoltat printre stavile un ecosistem complex, de o mare valoare culturala, si care a aparut initial ca proiect hidrologic al dictatorului Nicolae Ceausescu, se arata intr-o corespondenta a agentiei spaniole EFE.

Lacul este cunoscut in Romania, aminteste agentia spaniola de presa, drept ‘Delta dintre blocuri’ ca urmare a asemanarilor cu delta fluviului Dunarea, si este un proiect hidrologic pe jumatate terminat, al lui Ceausescu. Aici ajung in fiecare an, odata cu incalzirea de dupa iarna, aproximativ 90 de specii de pasari deloc obisnuite, dintre care unele sunt specii protejate. Astfel, la suprafata celor aproape 200 de hectare de vegetatie si zone mlastinoase, alimentate de ape subterane, traiesc intr-un ecosistem stabil diferite tipuri de pesti, rate salbatice, lebede, soparle, sau pescarusi.

Guvernul Romaniei, constient de importanta unui astfel de ecosistem intr-un oras poluat si populat precum Bucurestiul, a anuntat deja ca are de gand sa-l declare in lunile urmatoare zona naturala protejata. Printre partizanii ferventi ai acestei idei se numara organizatii precum WWF /World Wide Fund for Nature/ sau lideri de opinie si militanti ecologisti.

Cristian Lascu, redactor-sef al editiei romanesti a ‘National Geographic’, unul dintre sustinatorii proiectului, spune ca odata decizia luata, ‘ar aparea o zona verde si un obiectiv turistic special, un parc natural unde vor putea fi vazute animalele in mediul lor natural’. Autoritatile din Romania asteapta de la el si alte persoane implicate in proiect documentele stiintifice necesare, plus informatiile cartografice si juridice, cu acordul Academiei Romane, astfel incat zona sa poata fi protejata, indica EFE – insa suprafata de studiu este intinsa si complexa, fiind nevoie si de specialisti care sa spuna despre ce animale este vorba, precum si ce fel de vegetatie exista acolo. ‘Nu avem nici banii, nici timpul necesar, pentru ca toti avem si alte obligatii profesionale, asta o facem din placere, cand putem’, dupa cum a explicat pentru EFE jurnalistul roman.

Pe de alta parte, impotriva planurilor guvernului si ale organizatiilor neguvernamentale se manifesta fostii proprietari ai terenurilor pe care se afla acum ecosistemul, si care nu si-au primit indemnizatiile dupa exproprierile abuzive comise de regimul comunist. Agentia spaniola de presa semnaleaza faptul ca fostii proprietari se tem acum ca nu vor mai primi nimic pentru terenurile care le-au apartinut odata. Au semnalat problema Ministerului Mediului, care s-a angajat sa analizeze situatia, mai noteaza EFE.

Mii de bucuresteni vin si pleaca din cladirile din apropierea lacului Vacaresti, sau isi fac cumparaturile in centrele comerciale din zona, in vreme ce de cealalta parte, dincolo de zgomotul indepartat al masinilor in trafic, se aude cantecul pasarilor sau zumzetul insectelor. Aici, unii curiosi spera sa gaseasca animale, iar un pensionar care pescuieste pe mal spune ca oamenii vin sa se uite la rate. EFE noteaza si ca in centrul acestui ecosistem se afla si o cocioaba in care locuieste de 15 ani o familie de romi, care pescuieste uneori acolo, si pe ai carei membri ar vrea jurnalistul Cristian Lascu sa-i angajeze, in cazul in care proiectul va avea succes.

In 1986, tiranul comunist Ceausescu a inceput lucrarile la acest lac, care trebuia sa faca parte dintr-un sistem destinat evitarii inundatiilor, precum si strangerii apei. In 1989, cand a cazut comunismul, iar Ceausescu a murit, s-a intrerupt si proiectul, care nu a mai fost reluat de niciuna dintre administratiile care s-au succedat de atunci. EFE semnaleaza ca acum, lipsa actiunilor guvernelor de la Bucuresti si actiunea naturii, precum si a unor militanti ecologisti ar putea oferi sutelor de mii de bucuresteni care locuiesc in ostilele cartiere marginase o posibilitate inedita de a petrece timpul liber, care ar fi si ieftina si accesibila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *