Delta Dunarii are nevoie de o reconstructie ecologica

deltaAstazi este Ziua Mondiala a Zonelor Umede. Cu 45 de ani in urma, la Ramsar, in Iran, se semna actul international care reglementeaza si protejeaza sursele de apa, dar si cele mai importante habitate de pasari care traiesc in mediul acvatic.

Conventia a fost ratificata de Romania in ianuarie 1991, iar patru luni mai tarziu, Delta Dunarii era inclusa in lista siturilor de importanta internationala.

Delta Dunarii a fost grav afectata de desecarile pentru agricultura din anii ’70, iar specialistii spun ca este acum nevoie si de o reconstructie ecologica a Deltei, nu doar de protectia acesteia.

„Delta Dunarii este intr-o situatie fericita, am putea spune, de a avea triplu statut de protectie si de a fi parte a unor conventii internationale, inclusiv aceasta pe care o sarbatorim astazi, Conventia Ramsar, insa ne aduce aminte aceasta sarbatoare ca poate eforturile noastre ar trebui sa fie mult sporite de reconstructia ecologica a acestor zone degradate”, a spus directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, Marian Tudor.

De aceeasi parere este si Grigore Baboianu, cel mai vechi cercetator din cadrul Rezervatiei Biosferei, fost guvernaror al Deltei Dunarii.

„Necazul cel mai mare cu care se confrunta Delta Dunarii consta in faptul ca nu intotdeauna fondurile alocate sunt pe masura cerintelor, Delta Dunarii are cerinte foarte mari si sunt necesare fonduri pentru conservarea biodiversitatii, habitatelor naturale, utilizarii durabile a resurselor naturale”, afirmat Grigore Baboianu.

Vestea buna este ca pentru reconstructii ecologice de habitate si dezvoltare durabila a zone, din acest an sunt alocati peste un miliard de euro din fonduri europene prin instrumentul teritorial de investitii Delta Dunarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *