Delta Dunarii – Paradisul de langa noi

Copii din 11 judete riverane Dunarii au participat, in perioada 5-7 octombrie, la simpozionul „Delta Dunarii – Paradisul de langa noi”, transmite corespondentul ROMPRES. Actiunea, initiata de asociatia eguvernamentala „Cetatea Alba” impreuna cu „Intercity Magazin”, face parte din proiectul finantat de Administratia Fondului de Mediu (AFM) si s-a bucurat de prezenta delegatilor Institutului National de Cercetare Delta Dunarii (INCDD), ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), ai Ministerului Mediului si ai Academiei Romane.

„In urma cu aproape 15 ani, am venit pentru prima data in Delta si m-am intors de cate ori am avut ocazia. Este un loc unic si puteam sa raman cu impresia asta doar pentru mine, dar consider ca este mult mai important ca acest lucru sa fie constientizat de toata lumea”, a declarat initiatorul proiectului „Delta Dunarii – Paradisul de langa noi”, Daniel Bucur.

El a spus ca scopul proiectului este ca in fiecare judet riveran Dunarii sa se infiinteze cluburi ecologice, cu sprijinul membrilor acestora, care vor initia actiuni de salubrizare a Dunarii, urmand ca populatia sa fie constientizata cu privire la respectul fata de natura si la necesitatea mentinerii starii de curatenie a fluviului si implicit a Deltei Dunarii.

„Gunoaiele care ajung in Delta provin in mare parte de pe cursul superior al Dunarii. Daca in fiecare judet riveran fluviului se vor face macar o data pe an actiuni de salubrizare, cu siguranta ca acest lucru se va simti si in Delta”, a precizat Daniel Bucur.

Potrivit acestui, proiectul 2 Delta Dunarii – Paradisul de langa noi” va continua si anul viitor, asociatia „Cetatea Alba” intentionand sa acceseze si alte fonduri oferite de AFM pentru organizarea unor tabere de ecologizare a Deltei si a fluviului. Copiii si profesorii din cele 11 judete au asistat, vineri dupa-amiaza, la sediul ARBDD, la o prezentare a speciilor de flora si fauna din Delta Dunarii, sambata ei participand la o excursie la lacul Fortuna, din Delta.

„In timpul simpozionului, mi-au atras atentia informatiile despre efemeride, acele insecte care traiesc doar doua zile. Mi-au placut si peisajele din Delta pe care le-am vazut sambata in excursie si cred ca merita sa ne informam si sa raspandim mesajul pentru ocrotirea pasarilor protejate de lege”, a declarat Ioana Munteanu, eleva din Resita.

In timpul excursiei de sambata, copiii au fost insotiti de reprezentanti ai Ministerului Mediului, ai ARBDD si de prof. dr. univ. Petre Gastescu, de la Institutul de Geografie al Academiei Romane, invitatii organizatorilor prezentandu-le participantilor si informatii despre modificarea Deltei si necesitatea actiunilor de reconstructie ecologica a zonei.

Proiectul „Delta Dunarii – Paradisul de langa noi” a fost realizat in colaborare cu ARBDD, INCDD, partenerul principal fiind Orange Romania. Asociatia neguvernamentala „Cetatea Alba” din Bucuresti a fost infiintata in 2005, desfasoara in principal actiuni culturale, proiectul „Delta Dunarii – Paradisul de langa noi” fiind prima actiune pentru protectia mediului desfasurata pana in prezent.

In cadrul acestui proiect, initiatorii au realizat o pagina web, www.deltadunariiparadis.ro, participantii la simpozionul gazduit de Tulcea urmand sa pastreze legatura prin intermediul forumului.

Sursa: Ziua de Constanta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *