Delta Dunarii – Valorificarea resurselor

delta-dunarii-romania.jpgDelta Dunarii , prin pozitia sa geografica, se deosebeste mult de alte regiuni ale tarii noastre .Specificul sau consta in peisajele cu care este inzestrata si in interesul turistic produs de ele .Aspectul peisajelor este completat de cel al bogatiilor sale naturale care prilejuiesc dezvoltarea anumitor industrii. Actiunile de valorificare a stufului, de crestere a pestelui, de cultivare cu cereale si de impadurire cu arborii cei mai indicate a terenurilor de pe grinduri , precum si actiunea de construire si de intretinere a cailor de navigatie , au ca scop punerea in valoare a „tezaurului „deltei , fara a cauza modificari daunatoare cadrului biologic.

Prim plan, atentia trebuie indreptata spre organizarea turismului in delta, activitate ale carei venituri pot fi la fel de importante ca si ale celorlalte industrii bazate pe variatele bogatii ale deltei. Ideal ar fi , ca din cultura forestiera a deltei sa se construiasca casutele de vacanta , in stil traditional dobrogean. Scopul vizitarii deltei nu consta in executarea vreunui tratament , ca in statiunile balneo-climaterice, ci in surprinderea peisajelor in al caror prim plan se afla pasarile specifice locurilor. De aceea investitiile trebuiesc facute in interiorul deltei, nu la marginea ei. Micile cabanute, dotate cu instalatii sanitare si de apa potabila , pot fi construite pe piloti. Excursiile se pot organiza in grupuri de max 20 de personae. Deasemeni , stuful se poate folosi ca material de constructie. Diferitele localitati din delta, devenite sate turistice , ar trebui transformate in zone de agreement prin infiintarea de campinguri . Insusi tineretul localnic va fi indrumat si antrenat intr-o actiune specifica turismului in delta. In privinta amenajarii piscicole, se pot folosi 1260 de km 2 exclusiv doar pentru pescuit. Se pot infiinta parcuri de reproducere specializate pentru anumiti pesti. O specialitate a pescarilor este asa numitul „bors pescaresc”, sunand ca o invitatie si fiind in acelasi timp o promisiune pentru turistii aflati in excursie prin delta . Oaspetii se pot aseza pe mici scaunele in fata unei mese rotunde si joase , cu trei picioare. Fiecare ia de pe tava cate o bucata de peste , mereu de alt soi , si o inmoaie in saramura din josul tavii . Este o succesiune continua de autoserviri, care au darul de a mari pofta de mancare. Scena poate dura pana cand in fata fiecarui oaspete se strange un morman de oase si de capete de peste . Dupa ce bucatile s-au terminat , si mesenii s-au saturat , se serveste zeama ramasa , adica borsul .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *