Delta Ebrului: impactul schimbarilor climei asupra mediului

In aceasta saptamana, negociatorii Grupului International pentru Studierea Modificarilor Climatice se intalnesc in Spania, la Valencia, ca sa finalizeze ultimul lor raport privind starea mediului de pe planeta. La doar 150 de kilometri departare de locul intalnirii exista insa un loc in care impactul schimbarilor climei asupra mediului este deja vizibil resimtit: Delta Ebrului.

Delta Ebrului se gaseste pe coasta de nord-est a Spaniei, acolo unde apele Ebrului se se varsa in Marea Mediterana.

Intinsa pe 32 de mii de hectare, delta este principalul popas din vestul Europei pentru pasarile migratoare.

Pentru aproape un sfert de milion de pasari, care poposesc aici aici pentru iernat, delta Ebrului este un mediu vital.

Delta Ebrului se gaseste pe coasta de nord-est a Spaniei, acolo unde apele Ebrului se se varsa in Marea Mediterana

Dar mediul natural al deltei Ebrului a fost puternic schimbat in ultimele decenii.

Doua treimi din teritoriul sau este ocupat de orezarii. Dar, din fericire, acestea nu afecteaza obiceiurile pasarilor, care gasesc in apele orezariilor suficienta hrana.

Alte activitati ale oamenilor au avut insa efecte distrugatoare asupra deltei: constructia mai multor baraje in susul raului a dus la blocarea aproape completa a transportului nisipului catre delta.

Iar in lipsa acestor nisipuri aduse de Ebru, valurile Mediteranei au ajuns sa oada plajele deltei cu viteze care ajung pe alocuri la 25 de metri in fiecare an.

Pentru aproape un sfert de milion de pasari delta Ebrului este un mediu vital

Un alt pericol a inceput sa se simta in ultimele decenii – cresterea nivelului marii, ca urmare a modificarii climei. Iar acum marea risca sa ocupe numeroase suprafete joase din teritoriul deltei.

„In medie, am masurat o crestere a temperaturii cu 2 grade din anul 1880 si pana acum. Si nici nu vreau sa imi imaginez cu cat va mai creste temperatura pana la finele acestui secol”, spune Juan Miguel Torta, directorul Observatorului Ebrului.

Institutul sau masoara de mai bine de o suta de ani variatiile de temperatura – si nu numai – jucand astfel un rol cheie in evaluarea modului in care se modifica clima. Tot aici este inregistrat si nivelul Marii Mediterane, in crestere continua deasemenea de mai bine de un secol.

Doua treimi din teritoriul sau este ocupat de orezarii

Iar apele marii incep sa afecteze treptat delta. Nu exista insa nicio solutie pentru oprirea acestui fenomen?

Ignaci Repaul, de la Societatea Ornitologica Spaniola este optimist.

„Sunt optimist pentru ca lucram pe cele doua directii importante. Pe de o parte le explicam responsabililor zonei si politicienilor care sunt solutiile tehnice care pot opri inundarea deltei de catre mare”, spune Ignaci Repaul.

„Pe de alta parte incercam sa facem educatia ecologica a oamenilor. Si asta pentru ca numai o societate ai carei membri incearca sa aplice principiile ecologice poate castiga lupta cu modificarea climei.”

Sursa: BBC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *