Delta Vacaresti devine arie naturala protejata. A fost inaugurat un punct de observatie a zonei

Delta V?c?re?ti devine arie natural? protejat?. A fost inaugurat un punct de observa?ie a zonei
Delta Vacaresti devine arie naturala protejata. A fost inaugurat un punct de observatie a zonei
Delta Vacaresti devine arie naturala protejata. A fost inaugurat un punct de observatie a zonei

Delta Bucurestiului a devenit arie protejata si in curand va fi declarata parc natural. Desi pe hartie Delta Vacaresti este un colt de rai, in realitate, spatiul e plin de gunoaie si mai are pana cand va deveni o atractie pentru turisti. Are insa un potential urias: specii rare de pasari si vegetatie ca in Delta Dunarii. Joi a fost inaugurat un punct de observatie, aflat la 60 de metri inaltime.

O oaza de linisite cu lacuri in miniatura si vegetatie ca in Delta Dunarii la doar cativa kilometri de centrul Capitalei – groapa Vacaresti este cel mai bun exemplu de cum poate natura sa isi recastige drepturile fara niciun fel de ajutor din partea omului. Sunt 190 de hectare de spatiu verde in care traiesc 90 de specii de pasari, mamifre, pesti si amfibieni. Aceasta este Delta Vacaresti.

Helmut Ignat este cel care a dezvaluit lumea miraculoasa din Vacaresti, prin fotografiile pe care le-a facut. Fotograful a petrecut aici un an si jumatate, timp in care a facut mii de fotografii.

„Sase ore am stat in apa. Nu este suficient sa fotografiezi o pasare stand. Ca sa prinzi momente cu adevarat speciale trebuie sa stai multe ore”, spune Helmut Ignat.

Acum, Delta Vacaresti a intrat si in atentia autoritatilor care au declarat-o arie naturala protejata. Guvernul mai pregateste o lege prin care zona va deveni parc natural. Atunci, accesul masinilor va fi interzis, iar pescuitul -restrictionat.

Organizatiile de mediu estimeaza ca vor mai trece insa cativa ani pana cand Delta Vacaresti va deveni un parc national adevarat. Pana atunci, Guvernul trebuie sa rezolve problema celor care au revendicat terenuri in zona. Instanta judeca acum 12 cereri. Premierul spune ca oamenii vor fi despagubiti, dar sa nu se astepte la sume mari.

„Chiar daca sunt, si m-am intanit mai devreme cu proprietari suparati, i-am asigurat ca putem sa-i despagubim”, a spus premierul Victor Ponta.

Pe langa bani de despagubiri va fi nevoie si de investitii in amenajarea si ecologizarea zonei, care acum e plina de gunoaie.

De sus, spatiul arata ca un imens covor verde ce poate fi vazut de oricine din punctul de observatie aflat in apropiere si dotat cu binocluri performante. Este deschis zilnic, iar accesul se face pe baza de programare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *