Delta Vacaresti, privita de la etajul 17. Cum s-a transformat lacul lui Ceausescu in parcul natural urban de astazi

Delta V?c?re?ti, privit? de la etajul 17. Cum s-a transformat lacul lui Ceau?escu în parcul natural urban de ast?zi

Delta Vacaresti este primul parc natural urban din Romania, ce urmeaza sa primeasca titlul de arie protejata, dar pana atunci reprezentantii mai multor ONG-uri au decis sa le dea ocazia bucurestenilor sa priveasca Delta de la etajul 17 al unui turn. Inarmati cu binocluri, lunete si materiale informative, activistii ii asteapta pe cei care vor sa vada altfel oaza din mijlocul orasului.

Delta Vacaresti, privita de la etajul 17. Cum s-a transformat lacul lui Ceausescu in parcul natural urban de astazi
Delta Vacaresti, privita de la etajul 17. Cum s-a transformat lacul lui Ceausescu in parcul natural urban de astazi

Observatorul Parcului Natural Vacaresti a fost inaugurat joi, atunci cand oamenii s-au inghesuit sa descopere secretele din mijlocul celor peste 180 de hectare de verdeata. Aici, cei interesati de natura si de comorile pe care le ascunde delta din Capitala pot lua parte la discutii cu experitii, putand sa se implice in realizarea unor proiecte si actiuni dedicate mediului si spatiilor verzi urbane.

De asemenea, Observatorul Parcului Natural Vacaresti dispune si de patru binocluri profesioniste, o luneta, determinatorare ortologice si materiale informative. Pe langa panourile de informare care prezinta viata din oaza bucuresteana, etajul 17 al turnului de langa delta in care a fost amenajat Observatorul este decorat si cu bucati de gazon.Cu ochiul liber, de la etajul 17, Delta Vacaresti pare un parc neamenjat in mijlocului caruia este si o balta, iar in departare se zaresc cateva locuinte improvizate ale oamenilor fara adapost care spun casa deltei.

Pasarele pentru vizitatori si zona fara acces

Grupul de Initiativa pentru infiintarea Parcului Natural Vacaresti este alcatuit din Asociatiile Kogayon, Salvati Dunarea si Delta, Ecopolis, alaturi de revista National Geographic- Romania. Reprezentantii Asociatiei Ecopolis au declarat, pentru Adevarul, ca in acest moment hotararea de guvern care prevede declararea ariei protejate se afla in dezbatere publica.

Asa se vede Delta Vacaresti de la etajul 17 FOTO Marian Iliescu

Imediat dupa ce Parcul Vacaresti va fi declarat zona protejata, acesta ar urma sa fie sub supravegherea unui grup format din mai multe ONG-uri de profil si oameni de stiinta, dupa cum precizeaza Oana Neneciu, directorul executiv al Asociatiei Ecopolis.

In ceea ce priveste amenjarea deltei, aici ar urma sa apara mai multe pasarele de acces pentru vizitatorii dornici sa priveasca totul de aproape. „Sigur, o sa existe si zone in care nu va fi permis accesul publicului“, a precizat Oana Neneciu.

Balta Vacaresti – „delta” din Bucuresti

Totodata, reprezentanta Ecopolis spune ca vizitatorii nu vor afecta in niciun fel Parcul Vacaresti, iar amenjarea zonei nu va face nimic altceva decat sa o protejeze.

Delta s-a format in locul lacului dorit de comunisti

In Studiul de Fundamentare Stiintifica pentru aria naturala protejata Parcul Vacaresti se precizeaza ca cuveta lacului este ultima ramasita dintr-o vasta zona de mlastini, maidane si gropi care de la marginea Bucurestiului de altadata.

In apropiere se afla si manastirea Vacaresti, un monument de arta medieval, ctitorita in 1724 de Nicolae Mavrocordat. Apoi, lacasul de cult s-a transformat in inchisoare pentru revolutionarii de la 1848, fiind inchisa dupa cutremurul din 1977. Regimul comunist a demolat manastirea, dar a decis si soarta Baltii Vacaresti.

Delta Vacaresti urmeaza sa fie declarata arie protejata FOTO Marian Iliescu

Aici, comunistii voiau sa amenajeze Lacul Vacaresti, care trebuie sa fie alimentat gravitational din Arges, din Lacul Mihailesti. Bazinul creat a fost umplut o singura data, prin pomparea apei direct din Dambovita, dar reprezentantii asociatiilor de mediu spun ca apa s-a infiltrat prind diguri si a inundat in special zona serelor Popesti Leordeni, iar proiectul a fost abandonat.

Asa a ajuns sa se formeze acum un ecosistem acvatic cu intinderi de mlastini, stufaris, ochiuri de apa sau cranguri de salcii in care traiesc numeroase mamifere, amfibieni, reptile ori pasari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *