Demers pentru introducerea Parcului Natural Portile de Fier pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Demers pentru introducerea Parcului Natural Portile de Fier pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO
Demers pentru introducerea Parcului Natural Portile de Fier pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Un grup de specialisti ai administratiei Parcului Natural Portile de Fier s-a intalnit, sambata, la Belgrad, cu membrii Biroului UNESCO din Republica Serbia, pentru a discuta problema includerii parcurilor naturale din regiunea transfrontaliera romano-sarba pe lista Patrimoniului Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura.

Dupa cum a declarat pentru Agerpres directorul Parcului Natural Portile de Fier, Marian Jiplea, din delegatie au mai facut parte si reprezentanti ai Regiei Nationale a Padurilor, ai Ministerului Mediului si Schimbarilor Climaterice din Romania si ai Parcului National Gerdap din Republica Serbia.

,,Tema discutiilor purtate s-a axat pe solicitarile noastre de a include parcurile naturale din regiunea transfrontaliera romano-sarba pe Lista Reprezentativa a Patrimoniului Mondial UNESCO”, a precizat Marian Jiplea.

El a aratat ca demersul facut ,,va aduce avantaje deosebite comunitatilor locale situate in perimetrele celor 115.666 hectare si respectiv 65.400 hectare ale Parcului Natural Portile de Fier si Parcul National Gerdap’.

,,Devenind situri naturale, cele doua arii protejate pot beneficia de fondur

i europene si internationale de protectie, reconstructie a mediului, de revitalizare a infrastructurilor turistice si, implicit, economice„, a afirmat Jiplea.

In context, el a fost de parere ca, dupa finalizarea documentatiilor necesare si indeplinirea unor conditii impuse de legislatia UNESCO, cele doua entitati vor face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, situatie care le va da posibilitatea sa intre intr-un circuit international de valori.

,,Datorita acestui statut, Parcul Natural Portile de Fier, amplasat in sud-vestul Romaniei, pe teritoriul administrativ al judetelor Mehedinti si Caras-Severin, va deveni o destinatie turistica mult ravnita de turisti si oameni de stiinta de pe toate meridianele lumii’, a subliniat Marian Jiplea.

Romania are urmatoarele situri inscrise pe Lista Reprezentativa a Patrimoniului Mondial UNESCO: Biserica Invierii de la Manastirea Sucevita (inclusa in 2010, ca extensie a sitului bisericilor pictate din Nordul Moldovei), 7 biserici fortificate sasesti din Transilvania (incluse in 1999), 8 biserici de lemn din Maramures (incluse in 1999, 8 biserici pictate din Nordul Moldovei (incluse in 1993), Manastirea Hurezi (inclusa in 1993), Centrul istoric al orasului Sighisoara (inclus in 1999), 6 fortarete antice dacice din muntii Orastie (incluse in 1999) si Rezervatia biosferei Delta Dunarii (inclusa in 1991).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *