Demersuri pentru infiintarea unui fond de finantare special destinat Deltei Dunarii

Demersuri pentru infiintarea unui fond de finantare special destinat Deltei Dunarii

Autoritatile tulcene au inceput demersurile pentru infiintarea unui fond cu mai multe surse de finantare special destinat Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD), acesta urmand sa devina functional incepand din anul 2014, odata cu noul exercitiu financiar al UE.
La initiativa Consiliului Judetean Tulcea, la finele saptamanii trecute la Bucuresti a avut loc o intalnire intre autoritati tulcene si centrale pe tema infiintarii unui asemenea fond, necesar in conditiile complexitatii problemelor din RBDD, conform guvernatorului Rezervatiei, Edward Bratfanof.
‘Am propus sa plecam de la Strategia de dezvoltare a Deltei Dunarii care este in curs de aprobare si de la Master-planul de dezvoltare a Deltei intocmit in anul 2005 si aprobat ulterior, sa facem o strategie a Deltei si sa incercam sa conturam un fond special pentru Rezervatie. Suprafata si complexitatea problemelor de aici impun o asemenea abordare pentru Delta Dunarii’, a declarat guvernatorul Rezervatiei, Edward Bratfanof.
Acesta a mentionat ca infiintarea unui asemenea fond special pentru Delta Dunarii trebuie aprobata de Uniunea Europeana, finantarile urmand sa fie disponibile incepand din anul 2014.

‘Ar fi foarte bine, daca am reusi sa convingem Uniunea Europeana ca este nevoie de un asemenea fond. Daca nu, poate vom reusi din anul 2020′, a mentionat guvernatorul Edward Bratfanof.

Ideea infiintarii unui asemenea fond pentru RBDD a fost facuta publica pe data de 14 septembrie in timpul unei conferinte de presa sustinuta la Crisan, localitate din Delta Dunarii, de comisarii europeni pe mediu si agricultura, Janez Potocnik si Dacian Ciolos.
‘Delta Dunarii s-ar preta foarte bine pentru o abordare multifonduri. Toate resursele financiare si conceptuale s-ar putea reuni intr-o strategie locala gandita de autoritati locale, populatie si organizatii neguvernamentale, astfel incat din 2014 Romania sa negocieze cu Uniunea Europeana o asemenea abordare”, a declarat la vremea respectiva comisarul european pe agricultura Dacian Ciolos.
“Delta Dunarii este o comoara. Avem posibilitatea sa pastram Delta asa cum este acum si nu trebuie sa ratam aceasta sansa. Trebuie sa-i sprijinim pe acesti oameni care traiesc aici, care merita sa fie sprijiniti si care lupta sa pastreze ce este aici. Intrezaresc oportunitati majore in perspectiva viitorului buget al UE”, a declarat la randul sau comisarul european pe mediu Janez Potocnik.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *