Departe de UE cu spatiile verzi din Targu Jiu

Municipiului Targu Jiu nu indeplineste standardele europene in ceea ce priveste suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor.

Targujienii mai au de asteptat pana sa beneficieze de spatii verzi si parcuri, la fel ca locuitorii din majoritatea tarilor Uniunii Europene. Din datele statistice ale Primariei Targu Jiu, in municipiu exista 64 de hectare de parcuri si spatii verzi. Raportat la numarul populatiei, cota de spatiu verde pentru fiecare persoana este de sase-opt metri patrati, cu mult sub minimul acceptat in Uniunea Europeana.

„In prezent avem sase metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor si obiectivul este ca pana in 2010 sa ajungem la 20 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor”, a precizat Lavinia Mosteanu, purtatoarea de cuvant a Primariei Targu Jiu. Ionut Jilaveanu, seful Serviciului de Gospodarire Comunala din Primaria Targu Jiu, a afirmat ca inventarierea spatiilor verzi din municipiu nu a inclus si portiunile cu verdeata si arbori dintre blocuri: „Mai sunt si acolo spatii verzi pe care le vom lua in calcul.

Pana acum, avem monitorizate cam 64 de hectare. Noi incercam sa mai amenajam parcuri si spatii verzi acolo unde se poate, pentru a indeplini standardul cerut. Mediul este o tema europeana extrem de importana si trebuie sa se regaseasca si in agenda primariei”, a precizat Ionut Jilaveanu.
Bani de la guvern

In incercarea de a se apropia de normele europene in ceea ce priveste numarul spatiilor verzi pe cap de locuitor, municipiul Targu Jiu va primi sprijin financiar guvernamental pentru doua proiecte de amenajare de spatii verzi. Potrivit unei hotarari de guvern, Targu Jiu va beneficia de 578.558 de lei pentru finantarea a doua proiecte de amenajare de spatii verzi, in cadrul Programului national de imbunatatire a calitatii mediului, derulat in 70 de localitati din 23 de judete din tara.

Potrivit purtatorarei de cuvant a Primariei Targu Jiu, Lavinia Mosteanu, cele doua proiecte constau in realizarea de parcuri complexe in zonele gradinitelor nr. 8, de pe strada Mioritei, si nr. 9, din strada Olari. Cele doua parcuri vor fi realizate in aproximativ sase luni de la momentul incheierii tuturor procedurilor legale, in 2008. Acestea vor avea in componenta spatii verzi, alei pietonale principale si secundare, ronduri, banci, fantani arteziene cu bazine circulare, locuri de joaca pentru copii dotate cu mobilierul aferent, instalatii de iluminat, grupuri sanitare ecologice si cismele.
Codasi

Norma de spatiu verde este de 26 de metri patrati pe cap de locuitor si reprezinta un minim acceptat in Uniunea Europeana, in conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o suprafata de 52 de metri patrati pe cap de locuitor, iar unele capitale europene, cum ar fi Stockholm si Londra, detin in acest moment 83, respectiv 64 de metri patrati pe cap de locuitor.

In Romania, spatiile verzi pierd tot mai mult teren in favoarea betoanelor si a constructiilor, dar si a fostilor proprietari. In prezent, municipiul Bucuresti detine doar 9,08 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. Targu Jiu sta putin mai bine decat alte orase din Romania pentru ca, pe langa spatiile verzi obisnuite, sunt luate in calcul si izlazurile de la marginea orasului, care apartin administrativ tot de municipiu.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *