Dependenta cronica de jocuri video

Dependenta de jocuri video este din ce in ce mai raspandita in randul tinerilor, este concluzia unui centru de tratament care organizeaza cursuri de abstinenta in Marea Britanie.dependenta jocuri video

In conditiile in care jocurile video devin din ce in ce mai complexe si recesiunea ii determina pe tot mai multi sa aleaga sa stea acasa, in fata ecranului computerului, medicii se confrunta cu un numar din ce in ce mai mare de cazuri de persoane dependente de universul online.

In circumstante extreme, pasionatii de jocuri video ajung sa se detaseze de existenta reala si sa uite sa manance sau sa doarma atunci cand se joaca si interactioneaza cu monstri sau vrajitori. In plus, petrecerea unei perioade excesive de timp in fata computerului poate conduce si la probleme de sanatate, cum ar fi cele legate de o pozitie incorecta a corpului.

Broadway Lodge, un centru de reabilitare din Somerset care se ocupa in mod normal de dependenti de alcool si de droguri, a tratat recent un tanar de 23 de ani obsedat de jocuri online.

„Statea online timp de sapte sau opt ore de fiecare data. Am dezvoltat pentru el un tratament bazat pe 12 pasi de abstinenta, insa nu poti sa-i ceri cuiva sa nu mai foloseasca niciodata internetul. Tanarul avea probleme de alimentatie (…). Acum e mai bine si dispune de mecanisme pentru a face fata”, a precizat directorul centrului, citat de Guardian.

„Problema nu se limiteaza numai la copii. Stim ca si parintii sunt foarte prinsi de jocurile video. Este un procent mic cel al persoanelor care devin dependente, dar exista si oameni care petrec prea mult timp cu jocurile online. Nu stiu pe nimeni care sa trateze astfel de cazuri (in Marea Britanie – n.r.). Nu exista o linie telefonica de ajutor pentru asa ceva”, a adaugat el.

„Nu este un lucru neobisnuit ca jucatorii sa fie atat de prinsi de jocurile online incat sa uite sa manance si sa riste sa devina anorexici sau subnutriti. Poti juca online impreuna cu oameni din intreaga lume, asa ca intervalul orar difera in functie de regiune. In plus, ai o relatie cu personajele din joc, care iti da sentimente artificiale, generate de endorfine, cand ai ucis un monstru sau ai rezolvat o problema”, a adaugat un alt specialist al centrului.

Site-ul american Online Gamers Anonymous, clasifica jocurile tip MMORPG (Massively Multiplayer Online Roleplaying Games) drept „cele care creeaza cele mai multe cazuri de dependenta”.

„Succesul in aceste jocuri depinde foarte mult de timpul pe care il petreci jucand. Jucatorii care nu petrec mult timp in interiorul jocului raman in urma celorlalti, ceea ce ii face sa nu se simta la fel de buni sau ca au ramas in urma celorlalti”, mentioneaza site-ul.

Jocurile MMORPG online „incurajeaza interactiunea intre jucatori si dezvoltarea de grupuri, permitandu-le sa infloreasca social online, oferind o scapare celor care nu au o viata sociala extrem de bogata”, se arata pe pagina electronica.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *