Ministerul agriculturii da ”unda verde” pentru construirea depozitelor private de legume si fructe

Cât ne costă să ne tratăm de pe urma alimentelor cu pesticide
Ministerul agriculturii da ”unda verde” pentru construirea depozitelor private de legume si fructe

Pana la data 18 ianuarie 2013, agricultorii pot depune cereri pentru infiintarea depozitelor locale de legume si fructe, investitii finantate cu 80 de milioane de euro, din fonduri europene.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) anunta ca au fost demarate sesiunile de depunere a proiectelor in cadrul masurii 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice si masurii 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole. Cererile pot fi depuse de cei interesati pana la data de 18 ianuarie 2013. Sumele aferente celor doua masuri insumeaza 230 de milioane de euro si provin din fondurile europene alocate Romaniei prin Programul National de Dezvoltare Rurala.

In legatura cu infiintarea depozitelor pentru legume si fructe din productia interna, proiecte de investitii finantate cu 80 de milioane de euro, prin masura 123, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat: ”Vrem sa facem cat mai multe depozite la nivel national astfel incat legumele si fructele romanesti sa fie pastrate in spatii cu atmosfera controlata. Am discutat in nenumarate randuri cu reprezentantii hypermarketurilor si i-am intrebat de ce nu cumpara produse romanesti. Raspunsul a fost foarte simplu: pentru ca produsele romanesti, legumele si fructele, in primul rand, nu sunt etichetate, ambalate, sortate asa cum ar fi trebuit si, in al doilea rand, pentru ca le gasim doar o perioada de trei-patru luni in Romania. De aceea, a rezultat aceasta necesitate de a avea depozite de colectare legume-fructe, unde sa gasim marul romanesc asa cum este cel de la Maracineni, de exemplu, si sa poata fi gasit in hypermarketurile din Romania chiar si 12 luni pe an. In atmosfera controlata, marul romanesc poate fi pastrat si 12 luni. Acesta este obiectivul pe care l-am avut in vedere cand am dat drumul la acest program care are o alocare bugetara de 80 milioane euro si sper ca acesta sa fie doar inceputul crearii unor centre de colectare”.

De asemenea, MADR anunta ca, pana la data de 19 decembrie 2012, fermierii pot depune cererile pentru masura 215 – Plati privind bunastarea animalelor – pachetul b) pasari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *