Depozitele de bioxid de siliciu de pe Marte ar putea contine urme de viata

Zonele cu concentratii mari de bioxid de siliciu descoperite in 2007 de robotul american Spirit pe Marte au fost formate de vapori vulcanici sau de gheizere si ar putea contine urme ale unor forme de viata din trecutul planetei rosii, potrivit unui studiu publicat in Science.

Asemenea depozite se gasesc si pe Pamant in jurul cosurilor hidrotermale, precum cele din parcul national american Yellowstone, in Wyoming, celebru pentru fenomenele geotermice. Aici se gasesc doua treimi din gheizerele planetei si numeroase surse de apa calda.

Acestea sunt concluziile cercetatorilor care au analizat datele colectate prin spectrometrul de emisie termala (Miniature Thermal Emission Spectrometer) al robotului Spirit, al carui geaman, Opportunity, analizeaza Marte la antipod.

Descoperirea depozitelor de bioxid de siliciu in craterul Gusev, din regiunea ecuatoriala a planetei rosii, a fost anuntata scurt de NASA in 2007.

„Pe Terra, depozitele hidrotermale merg mana in mana cu formele de viata, iar bioxidul de siliciu care se gaseste in apropierea acestora contin adesea fosile ale unor resturi de microbi”, a spus Jack Farmer, profesor de astrobiologie la Universitatea de stat din Arizona, unul dintre autorii studiului.

„Nu stim daca este si cazul bioxidului de siliciu descoperit de Spirit, pentru ca robotul, ca si geamanul sau, nu este dotat cu instrumente de detectare a formelor de viata microscopica”, a mai spus acesta. „Putem spune doar ca mediul a avut in trecut apa lichida si surse de energie necesare vietii”, a explicat Jack Farmer.

Majoritatea cercetatorilor sunt de parere ca Marte, care s-a format in acelasi mod ca si Pamantul in urma cu 4,6 miliarde de ani, a fost o planeta foarte umeda intr-o anumita perioada din trecutul sau.

Pana recent, cercetatorii cautau indicii de viata in zone restranse care contin urme de argila sau saruri de sulfat: argila indica faptul ca locul respectiv a fost umed si s-ar fi putut forma prin evaporarea apei.

In martie, cercetatorii au anuntat descoperirea primelor indicii ale unor depozite de saruri minerale in numeroase locuri de pe Marte. Spre deosebire de zonele cu argila sau saruri de sulfat, depozitele de sare indica prezenta unor mari cantitati de apa care ar fi putut exista perioade lungi inainte de a se evapora, timp suficient pentru a permite dezvoltarea unor organisme. Cercetatorii cred ca ar putea descoperi urme de materii organice in bazinele sedimentare.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *