Depozitul ecologic de deseuri din Farcasa, contestat in instanta de o maramureseanca

Depozitul ecologic de deseuri din Farcasa, contestat in instanta de o maramureseanca

Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a anuntat, la recenta vizita in Maramures, ca epopeea depozitului ecologic de deseuri menajere s-a incheiat. Tot el a explicat ca pana in 20 aprilie vor fi finalizate toate procedurile legate de acest proiect. Cand a facut aceste afirmatii, ministrul se pare ca nu a stiut ca exista un proces pe rol care incurca toate planurile autoritatilor judetene. O localnica din satul Tamaia, apartinator de comuna Farcasa, a actionat in instanta Consiliul Judetean Maramures, Primaria si Consiliul Local Farcasa, respectiv Agentia pentru Protectia Mediului Cluj Napoca ca sa impiedice amplasarea depozitului in zona. Nicio vorba nu au suflat reprezentantii administratiei maramuresene despre acest proces, ba chiar au incercat sa ascunda acest lucru.

Proiectul realizarii unui sistem ecologic de management al deseurilor la nivelul judetului a fost prost gestionat inca de la inceputurile lui. In cinci ani, de cand se tot discuta despre el, autoritatile nu au putut sa il puna pe un fagas normal, iar dupa amanari repetate, cand s-au gandit ca vor ajunge la mal, risca sa se inece ca tiganul, dupa cum spune o vorba romaneasca.

De la inceput, problema cea mai mare cu care s-au confruntat reprezentantii Consiliului Judetean Maramures a fost gasirea unor amplasamente pentru depozitul ecologic si statiile de transfer a gunoiului menajer. Cand, in sfarsit, s-au stabilit locurile, au aparut alte neintelegeri. La fel ca alti maramureseni inainte lor, si localnicii din Farcasa s-au revoltat impotriva deciziei de amplasare a depozitului la ei in comuna, spunand ca va genera poluare. Pentru ca nu a gasit intelegere si suport la autoritati, una dintre localnice s-a indreptat spre instanta

Emilia Bura din Tamaia a decis sa dea in judecata mai multe institutii publice pentru a incerca sa obtina anularea avizului de mediu, precum si a hotararii Consiliu Local Farcasa prin care a fost cedat catre Consiliul Judetean Maramures terenul necesar construirii depozitului ecologic.

”Am avut prima infatisare in 13 martie si am cerut amanare pentru angajarea unui avocat. Stim ca vointa oamenilor conteaza foarte mult. Trebuie sa avem curaj si sa iesim sa spunem ca nu ne place”, a declarat pentru eMaramures Emilia Bura, cea care a intentat procesul.

Demersul femeii este sustinut de numerosi localnici din Farcasa. Printre sustinatori se afla si unul dintre consilierii locali care, cu toate ca admite ca proiectul este necesar pentru Maramures, sustine ca depozitul trebuie realizat in alta parte.

”Tin sa o felicit pe doamna inginer pentru curajul care l-a avut ca sa actioneze in instanta aceste hotarari. Sunt convins ca va gasi un avocat bun care o va reprezenta bine”, a declarat consilierul Stefan Barda din Farcasa.

Nu este singurul care a incurajat-o pe maramureseanca. Multi oameni din zona se tem ca dupa deschiderea depozitului ecologic viata lor va deveni un calvar, iar proprietatile lor nu vor mai valora nimic atata vreme cat se vor invecina cu un teren pe care sunt gunoaie. ”Nu e locul la noi. Avem o comuna frumoasa, ne mandrim. Avem comuna, fabrica si aducem gunoiul din judet aici in Farcasa? De ce nu s-a facut in alta parte? Au fost mai destepti ceilalti decat noi?”, interbat acesta.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Emil Marinescu, a spus ca procesul nu reprezinta o amenintare pentru proiect. El considera actiunea femeii ca neintemeiata, precizand ca unele documente ar fi trebuit depuse in urma cu cativa ani ca sa aiba efect. El a facut referire la unele hotarari de Consiliu Judetean si Consiliu Local care au fost aprobate in 2010 si care ar fi trebuit contestate in termen de 30 de zile.

”Credem ca nu va fi admisa pentru ca nu respecta anumite proceduri. Noi mergem cu proiectul inainte, s-a discutat si la intalnirea cu ministrul de resort alaltaieri cand a fost prezent in institutie si speram ca la mijlocul acestui an sa putem avea proiectul aprobat”, a declarat Emil Marinescu.

Vicepresedintele Consiliului Judetean a dat dovada de foarte mult optimism, aratand ca proiectul se va putea implementa de la mijlocul acestui an, asta in conditiile in care nici macar n-au fost finalizate toate procedurile care sa permita derularea investitiei. Procesul va incurca foarte mult autoritatile maramuresene, care si-au propus ca in prima jumatate a lunii aprilie sa predea proiectul spre avizare la minister, astfel incat sa se incadreze in termenele impuse de finantatori, pentru ca va atarna ca o tinichea de coada lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *